O nouă tehnică ce permite depistarea mai multor tipuri de cancer cu ajutorul unui simplu test de salivă a fost creată de o echipă de cercetători japonezi şi americani, informează AFP.
Cercetătorii de la Universitatea Keiro din Tokyo şi de la Universitatea California din Los Angeles susţin că acest test este capabil să detecteze, într-un stadiu timpuriu, cancerul de pancreas, cancerul mamar şi cancerul bucal.
Oamenii de ştiinţă japonezi şi americani au analizat eşantioanele de salivă prelevate de la 215 persoane, dintre care unele sufereau de cancer, şi au identificat 54 de substanţe a căror prezenţă poate fi folosită pentru depistarea maladiei.
În urma unei analize aprofundate, acelaşi test de salivă a reuşit să detecteze 99% din totalul cazurilor de pancreas, 95% din totalul cancerelor mamare şi 80% din totalul cancerelor bucale în rândul voluntarilor testaţi.
Noua tehnologie poate să identifice până la 500 de substanţe diferite la o singură analiză, au explicat autorii studiului.
Ratele de supravieţuire în cazul pacienţilor suferind de cancer al pancreasului şi cancer bucal sunt deosebit de mici, din cauză că simptomele nu sunt vizibile într-o fază iniţială, amânând astfel foarte mult descoperirea maladiei.
Potrivit cercetătorilor niponi, saliva poate fi prelevată şi analizată mult mai uşor decât sângele şi urina.
Data la care această nouă tehnologie va fi disponibilă pentru publicul larg nu a fost deocamdată comunicată.
( 2 iul 2010, 13:03:49