Măseaua de minte ar putea fi un element mai important decât v-aţi închipui, pentru că, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători japonezi, măseaua de minte este o sursă preţioasă de celule stem.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, la fel ca în cazul celulelor extrase din embrioni, ţesutul viu care există în interiorul dinţilor poate fi procesat de specialişti în aşa fel încât să fie divizat în celule stem cu acţiune multiplă, care au capacitatea de a forma diverse alte tipuri de celule.
Spre deosebire însă de cazul celulelor embrionare, care sunt extrase din embrionii umani de doar câteva zile, generarea de celule din pulpa dentară este o procedură relativ neinvazivă şi, mai mult, nu este înconjurată deloc de controverse.
Cercetările efectuate pe celule stem extrase din dinţi de lapte şi din măsele de minte se desfăşoară de ani buni, însă până acum fără rezultate concludente. Oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit însă de curând că celulele stem din pulpa dentară extrasă din măselele de minte pot fi transformate în celule stem „multifuncţionale”, care pot genera, la rândul lor, alte tipuri de celule.
Potrivit rezultatelor experimentelor, aceste celule pot fi utilizate pentru a crea bănci de celule stem cu proprietăţi şi caracteristici care sunt compatibile din punct de vedere genetic cu aproximativ 20 la sută din populaţia Japoniei. „Unul dintre lucrurile extraordinare în ceea ce priveşte celulele stem din pulpa dentară este faptul că sunt extraordinar de accesibile, mai ales dacă vorbim de cele extrase din dinţii de lapte. Ne bucurăm că am reuşit să extragem celule stem din pulpa dinţilor care oricum cad sau trebuie extraşi”, a explicat Jacques Nor, profesor la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii Michigan.
(30 iun 2010, 23:11:27