Persoanele care consumă zilnic carne procesată - hot dog, cârnaţi, salam - prezintă cu 42% mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu făcut la Harvard, citat de AFP.
Studiul, apărut pe site-ul publicaţiei Circulation, este o analiză a 1.600 de cercetări realizate pe un total de peste 1,2 milioane de subiecţi în zece ţări.
Potrivit studiului, o cantitate de minimum 50 de grame de carne procesată, fie într-un hot dog, fie în câteva felii mortadella sau de costiţă afumată, creşte cu 42% riscul de a avea o boală cardiovasculară şi cu 19% riscul de a dezvolta diabet.
"Dacă ne uităm la elementele nutritive din carnea roşie proaspătă şi din cea procesată în SUA, găsim aceeaşi proporţie de grăsime saturată şi de colesterol", spune unul din autorii studiului, Renata Micha. "În schimb, în carnea procesată găsim de patru ori mai multă sare şi cu 50% mai mulţi nitraţi", a adăugat cercetătoarea.
Astfel, mai degrabă diferenţa în conţinutul de sare şi de conservanţi, decât în cel de grăsime explică riscul crescut de boli cardiovasculare şi diabet dat de consumul de carne procesată în dauna celei proaspete, au constatat autorii studiului.
Totodată, ei au sugerat să fie făcute mai multe studii privind consumul de carne şi efectele sale asupra sănătăţii, în special asupra riscurilor de îmbolnăvire de cancer de colon, însă separat pentru carnea proaspătă şi cea procesată.
"Pentru a scădea riscurile de atac cardiac şi de diabet, oamenii ar trebui să fie atenţi la ce tip de carne mănâncă. Produse precum costiţa, salamul, cârnaţii ar trebui evitate", concluzionează Renata Micha, menţionând totuşi că o masă săptămânală pe bază de carne procesată prezintă riscuri relativ minime.