Se pare că organismul uman ar putea poseda mecanismul biochimic de care are nevoie pentru a produce o cantitate mică, dar constantă, de morfină naturală. Un nou experiment realizat de o echipă de cercetători din Missouri a relevat faptul că organismul cobailor produce o substanţă puternic analgezică şi că şi oamenii, şi alte mamifere ar poseda aceeaşi hartă biochimică, prin urmare ar avea aceeaşi capacitate.
Pentru a formula o concluzie în acest sens, oamenii de ştiinţă de la Centrul Ştiinţific Donald Danforth Plant au injectat cobaii folosiţi cu o doză suplimentară dintr-o substanţă chimică produsă în mod natural de creier, substanţă cunoscută sub numele de tetrahidropapaverolină (THP), care nu este produsă numai de creierul şoarecilor de laborator, ci şi de cel uman. În următoarea etapă a experimentelor, cercetătorii au folosit un spectrometru pentru a analiza urina şoarecilor, cu scopul de a descoperi dacă organismul lor a secretat sau nu morfină. Echipa a constatat că THP a provocat în organismul cobailor anumite modificări, în urma cărora a fost eliberată morfină în mod natural.
Descoperirea este importantă pentru comunitatea ştiinţifică, întrucât oferă un punct de plecare pentru a studia foarte în amănunt felul în care organismul uman luptă împotriva diverselor forme ale durerii.