Suplimentele alimentare şi vitaminele îşi pierd eficienţa în doar o săptămână dacă sunt păstrate în condiţii improprii, ca de exemplu într-un dulap din bucătărie sau baie. Experţii spun că din cauza mediului umed care se creează, medicamentele îşi pierd efectul terapeutic, chiar şi dacă sunt ţinute în flacoane sau tuburi cu capac.
Cercetătorii din domeniul alimentar au descoperit că substanţele cristaline - inclusiv vitamina C, anumite forme ale vitaminei B şi alte tipuri de suplimente alimentare - sunt extrem de sensibile la un proces chimic ireversibil, numit delicvescenţă. Acest termen denumeşte proprietatea unor substanţe solide de a se lichefia lent, absorbind umiditatea atmosferică. Cu alte cuvinte, substanţele nutritive esenţiale din suplimentele alimentare se dizolvă pur şi simplu în aer, din cauza gradului mare de umiditate existent în bucătării şi băi.
Specialiştii în ştiinţa alimentaţiei vă sfătuiesc să depozitaţi suplimentele alimentare şi nutritive care vă sunt prescrise în locuri foarte uscate, unde nu există riscul să pătrundă umiditatea. "Probabil că vi se întâmplă să vedeţi că sarea sau zahărul păstrate în diverse recipiente în bucătărie se cristalizează, formând nişte 'cocoloaşe'. Acesta este semn de delicvescenţă şi acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul medicamentelor", explică specialiştii.
Procesul poate provoca anumite instabilităţi chimice în produsele farmaceutice, şi pentru că ingredientele conţinute se dizolvă, calitatea medicamentelor şi aportul de substanţe nutritive scade. Oamenii de ştiinţă avertizează că nici măcar recipientele cu capac nu pot împiedica această deteriorare. Deschiderea şi închiderea flaconului în mod repetat vor schimba "mediul" din interiorul acestuia, pentru că umiditatea şi umezeala vor pătrunde treptat în recipient. Specialiştii au ţinut să precizeze că primul semn al deteriorării suplimentelor nutritive este apariţia unei cantităţi cât de mici de lichid în flacon sau apariţia unor pete maronii pe tablete.