Capul reprezintă instanţa superioară a edificiului nostru corporal şi locul unde sunt la ele acasă, raţiunea, înţelegerea şi gândirea.
Durerea de cap datorată tensionărilor, stresului, încordării fizice şi psihice apare în situaţiile de viaţă în care omul este supus cerinţelor în vederea atingerii unor performanţe, în situaţiile de ascensiune critică la nivel social, profesional ce îl suprasolicită.
În spatele durerii de cap, găsim adesea o persoană ambiţioasă, perfecţionistă, care încearcă să se impună şi să urce indiferent de piedici în ierarhia socială.
Echilibru între simţire şi gândire
Omul are doi centri: cel al simţirii şi cel al gândirii. În perioada actuală, s-a dezvoltat mult centrul raţiunii în detrimentul celui al trăirilor, emoţiilor, inimii. Nici unul din cei doi centri nu este mai deosebit decât celălalt, şi nu trebuie ca cineva să aleagă să îl dezvolte pe unul în defavoarea celuilalt, ci să caute permanent să menţină echilibrul între aceştia.
În majoritatea cazurilor ne implicăm funcţiile gândirii noastre raţionale, pentru protecţia eului nostru şi încercăm să ne poziţionăm cu încăpăţânare împotriva destinului nostru, pentru a ne asigura dominanţa ego-ului. Capului nu îi este îngăduit să se desprindă prea mult de partea de jos, de inimă, de rădăcinile sale şi astfel, mereu, aceste ascensiuni şi lupte pentru supremaţie sunt sortite eşecului.
Este indicat ca, din când în când, să ne mai pierdem capul şi să nu mai judecăm la rece totul, însă datorită umbrelor inconştientului (frustrări, frici, etc.), vom căuta să ignorăm sentimentele „iraţionale” cum ar fi iubirea, care periclitează serios raţiunea. Majoritatea oamenilor ar trebui să reuşească să diminueze influenţa raţiunii, odată cu apariţia iubirii şi dacă ei nu reuşesc... apar durerile de cap.
Desprinderea de „eu vreau”
Durerea de cap ne semnalizează că raţionamentele, aspiraţiile şi implicările noastre sunt incorecte. Ea dă semnalul de alarmă atunci când ne chinuim, ne zdrobim capul cu reflecţii sterile pentru a ne asigura supremaţia şi siguranţa faţă de surprizele vieţii.
Durerea de cap este o modalitate de a semnala nevoia de desprindere de ”eu vreau”, de orice ambiţie şi de orice fixism. Uneori trec ani, în care semnalele de avertizare se succed neobservate, timp în care se cercetează fel de fel de simptome şi posibile diagnostice şi se consumă sacoşe de analgezice. Doar puţini reuşesc să sesizeze nevoia de curgere către în jos, către rădăcinile noastre, de armonizare a minţii în inimă. Ei sunt cei care se vor îndrepta, poate, spre realizări mai mari şi mai pe deplin savurate.
Mihai MOISOIU
psiholog
telefon:0753223
www.nearyou.eu