O cercetătoare americană de la Universitatea din Illinois susţine că este foarte aproape de a demonstra că o anumită varietate de soia are proprietăţile unui medicament de slăbit. Elvira de Mejia, profesor de alimentaţie şi nutriţie, analizează felul în care o proteină din soia împiedică acumularea grăsimilor şi reduce inflamarea.
„Împreună cu echipa mea am descoperit că soia bogată în substanţa numită beta-conglicinină limitează acumularea lipidelor în celulele grase, inhibând acţiunea unui complex multi-enzimatic numit acid gras sintază. Am identificat peptidele specifice responsabile pentru această acţiune, iar acum începem să înţelegem mecanismele din spatele procesului. Este o cercetare importantă, pentru că ar putea avea drept rezultat dezvoltarea unor medicamente nutritive capabile să combată obezitatea”, a declarat Elvira de Mejia. Studiul cercetătoarei este primul care stabileşte proprietăţile antiinflamatoare ale speciei de soia care conţine acest tip de proteină.
„Peptidele combat inflamarea, blocând principalele enzime din reacţia imunitară a organismului”, a explicat de Mejia. Aceasta a mai spus că varietatea de soia analizată conţine, printre altele, două tipuri de proteine – glicinina şi beta-conglicinina –, iar cel mai important factor care influenţează efectele benefice ale speciei de soia îl reprezintă proporţia în care apar cele două proteine. Studiul Elvirei de Mejia a arătat că soia care are un conţinut scăzut de glicinină şi ridicat de beta-conglicinină are într-adevăr capacitatea de a inhiba acumularea de lipide şi inflamarea. „Folosind cele mai noi tehnici de selecţie, boabele de soia care au compoziţia potrivită pot fi identificate. Astfel, va putea fi posibil ca acestea să fie cultivate la scară largă, pentru a furniza materia primă necesară pentru crearea unor medicamente de slăbit eficiente, produse pe bază de soia”, a concluzionat Elvira de Mejia.