O mutaţie genetică a fost asociată cu declanşarea schizofreniei, deoarece acţiunea acestei gene întrerupe comunicarea dintre două zone ale creierului implicate în procesul de memorare, se afirmă într-un studiu american publicat în revista Nature, informează Reuters.
Studiul a descoperit că această mutaţie genetică, cunoscută sub denumirea de "deliţia 22Q11", întâlnită frecvent la pacienţii schizofrenici, împiedică comunicarea între hipocampus şi cortexul prefrontal, a explicat Joshua Gordon de la Universitatea Columbia din New York, autorul studiului.
"Acesta este primul pas în identificarea acelor lucruri care nu funcţionează bine în acele regiuni ale creierului şi dacă înţelegem aceste lucruri mai bine vom putea pune la punct, în viitor, terapii care să le ajute pe cele două regiuni cerebrale să comunice din nou între ele", a adăugat cercetătorul american.
Schizofrenia, caracterizată prin halucinaţii şi tulburări de gândire, este mult mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei, fiind diagnosticată, în general, în ultimii ani de adolescenţă sau în primii ani ai vieţii adulte. Această maladie afectează aproximativ 1% din populaţia mondială.
Deşi medicamentele antipsihotice îi ajută pe pacienţi, ele nu pot să trateze această maladie şi pot cauza efecte secundare neplăcute, inclusiv o creştere în greutate periculoasă.
Cercetătorii americani au supus unui test de memorie un grup de şoareci sănătoşi şi un grup de şoareci care prezentau această mutaţie genetică, monitorizând activitatea cerebrală a animalelor din ambele grupuri.
Şoarecii trebuiau să treacă printr-un labirint şi să îşi amintească direcţia din care au plecat, pentru a merge în direcţia opusă, deoarece acolo îi aştepta o recompensă.
În cazul şoarecilor sănătoşi care au îndeplinit această sarcină, hipocampusul a colaborat eficient cu cortextul prefrontal.