Fobiile ar putea fi vindecate curând întrucât oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de a deconecta „centrul fricii” din creier.
Cercetătorii de la Universitatea din Hiroshima susţin că injectarea unui anestezic local obişnuit direct în creier ar putea fi o soluţie eficientă pentru tratarea fobiilor. Oamenii de ştiinţă au făcut experimente pe peştişori aurii, care au fost învăţaţi să se teamă atunci când văd lumină. Peştii au învăţat să asocieze lumina cu şocul după ce, în repetate rânduri, cercetătorii le-au administrat şocuri electrice de intensitate scăzută în momentul în care aprindeau lumina în acvariu. „Frica peştilor s-a manifestat prin scăderea ritmului cardiac în acelaşi fel în care ritmul cardiac al oamenilor creşte când aceştia sunt speriaţi”, a explicat conducătorul studiului, profesorul Masayuki Yoshida. Echipa acestuia a constatat însă că unul dintre peşti, căruia îi fusese injectată lidocaină direct în cerebel cu o oră înainte de începerea experimentului, avea un ritm cardiac stabil şi nu a dat semne că i-ar fi frică în momentul în care a văzut lumina. Cum lidocaina este doar un anestezic temporar, peştişorul a devenit la fel de speriat după ce efectele substanţei au trecut. În cazul oamenilor, cerebelul este responsabil pentru controlarea unor emoţii precum frica şi plăcerea, iar în cazul peştilor, această parte a creierului este implicată în procesul de învăţare şi în cel de mişcare. Studiul a arătat însă că şi în cazul peştilor cerebelul controlează frica, întocmai ca la oameni.
Profesorul Yoshida a ţinut să menţioneze că descoperirile făcute ar putea explica evoluţia fricii şi mecanismele neurologice din spatele acestuia, fapt ce ar putea duce la găsirea unor noi tratamente pentru fobii.