Seva de mesteacăn are, alături de muguri, amenţi, seminţe, o mare putere regeneratoare.
Lemnul de mesteacăn era cunoscut şi utilizat din antichitate la celţi şi la triburile germanice ca elixir pentru longevitate, simbol al luminii şi purităţii, deoarece toate substanţele străine lui le elimină la exterior şi formează o crustă albă, iar interiorul este mereu „curat”.
Seva de mesteacăn prin puterea sa regeneratoare-depurativă şi antioxidantă, stimulează funcţionarea majorităţii organelor, prin activarea metabolismului la nivelul aparatelor osteo-articular, endocrin, urinar, cutanat, a sistemului nervos central şi a sistemului reticulo-endotelial.
Bogată în betulină, seva de mesteacăn are proprietăţi diuretice şi depurative, stimulând eliminarea acidului uric şi a ureei. Seva de mesteacăn are capacitatea de a reduce nivelul colesterolemiei.
O cură de primăvară cu sevă de mesteacăn, în special la persoanele care au prezentat afecţiuni ale aparatului respirator în această iarnă şi primăvară, va reface organismul slăbit. Curele trebuie să fie de trei-patru săptămâni, administrându-se câte 1 litru de sevă pe zi, dimineaţa, cu o oră înainte de masă.
Acest adevărat elixir este util pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi: litiaza renală, cistita cronică, artroză şi reumatism cronic degenerativ, reumatism muscular şi articular cu tendinţe de calcifiere, oligurie, albuminurie, hiperuricemie şi gută, obezitate, hipercolesterolemie, celulită, dermatoze.
Excelent revitalizant fizic şi psihic
Astenia de primăvară dar şi astenia fizică şi psiho-fizică, în general, este marea problema a vieţii tensionate şi agitate pe care o trăim, iar seva de mesteacăn este un excelent întineritor, revitalizant psiho - emoţional, curăţând corpurile energetice de energiile stagnante, generând o stare de bună dispoziţie şi optimism.
Seva de mesteacăn se poate utiliza şi sub formă de produs gemoterapic. În acest caz, curele trebuie să fie de trei-patru săptămâni, administrându-se câte 2 ml de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, sau un 1 ml. de două ori pe zi, dimineaţa şi seara la copiii de peste zece ani.
Mesteacănul trebuie utilizat cu precauţie în timpul sarcinii şi în timpul alăptării, consumându-se cantităţi mici (sub 200 ml) şi supraveghind apariţia oricărui simptom digestiv sau renal neplăcut. Seva nu este indicată nici pentru copiii care au o sensibilitate alergică pronunţată sau care se confruntă frecvent cu tulburări digestive.
Persoanele care sunt alergice la aspirină nu trebuie să folosească produse care conţin mesteacăn.
Datorită efectului pe care îl are asupra rinichilor, mesteacănul nu trebuie folosit de cei aflaţi în criza renală şi nici de cei care au afecţiuni cardiace decompensate.
Este necesar ca informaţiile prezentate mai sus să fie utilizate sub supravegherea unui terapeut specialist în terapii alternative.
Mihai MOISOIU
Terapeut – terapii alternative
www.nearyou.eu