Un extract din seminţe de tomate s-a dovedit a fi o potenţială alternativă la tratamentul cu aspirină pentru prevenirea infarctului şi a atacurilor cerebrale. Cercetările în domeniul medicinei au scos la iveală un derivat din roşii, botezat „Fruitflow”, o substanţă extrasă din gelatina care îmbracă seminţele de tomate, care are capacitatea de a reduce riscul de formare a cheagurilor în interiorul vaselor sanguine, prin urmare, ar putea preveni înfundarea arterelor.
Oameni de ştiinţă de la Institutul Rowett din Aberdeen, Scoţia, au anunţat că rezultatele celor mai recente studii clinice sunt semnificative din punct de vedere statistic.
Compania Provexis, o entitate secundară a institutului de cercetare, care produce compusul Fruitflow, a făcut publice descoperirile după ce a realizat un studiu comparativ între efectele noii substanţe şi cele ale aspirinei. Experimentul a fost efectuat pe o perioadă de şapte luni, pe un eşantion de 43 de persoane. În urma studiului, s-a constatat că substanţa nu are efecte adverse, aşa cum se întâmplă în cazul consumului de aspirină în scop preventiv (se ştie că tratamentul cu aspirină creşte riscul apariţiei ulcerului gastric şi a hemoragiilor stomacale). Mai mult, nu au existat probleme nici când cele două produse au fost administrate simultan. „Suntem încântaţi de rezultatele acestui studiu clinic, care evidenţiază efectele benefice pe care le are compusul Fruitflow asupra prevenirii infarctului şi atacurilor cerebrale, în special datorită faptului că nu au fost raportate efecte adverse similare celor pe care le provoacă tratamentul cu aspirină”, a declarat directorul executiv al Provenxis, Stephen Moon. Acesta a adăugat că deja compania şi-a anunţat intenţia de a semna un acord cu principalul furnizor de vitamine şi suplimente alimentare la nivel global, pentru a veni în ajutorul industriei alimentare, farmaceutice şi medicale din întreaga lume.