Anumite schimbări se produc la nivelul miocardului după o despărţire traumatizantă sau după decesul unei persoane dragi, putând avea repercusiuni grave sau chiar fatale asupra stării de sănătate, demonstrând astfel că sintagma "a avea inima frântă" nu este doar o metaforă, relatează online.wsj.com.
Potrivit Wall Street Journal, Dorothy Lee şi soţul ei, cu care era căsătorită de peste 40 de ani, se întorceau acasă de la biserică, într-o seară de iarnă, în momentul în care partenerul ei de viaţă a suferit un infarct când automobilul lor se înscria într-o curbă.
În următoarele minute, Dorothy Lee a reuşit să evite un accident şi să oprească automobilul, a sunat la numărul pentru urgenţe şi a încercat să îşi readucă soţul la viaţă înainte de sosirea ambulanţei. La spital, la puţin timp după ce i s-a spus că soţul ei a decedat în urma unui infarct, inima lui Dorothy Lee a părut că va ceda şi ea. Femeia a acuzat dureri intense în zona pieptului, o puternică stare de leşin, pierzându-şi în cele din urmă cunoştinţa.
În urma angiogramei, medicii se aşteptau să găsească şi să trateze un anumit cheag de sânge care să fi provocat acele simptome, însă au fost surprinşi să constate că inima doamnei Lee nu prezenta nici o urmă a vreunui infarct. Artele ei coronare erau foarte curate.
În cele din urmă, medicii americani au ajuns la concluzia că Dorothy Lee a suferit de "sindromul inimii frânte", care îi afectează în special pe cei care şi-au pierdut de curând partenerii de viaţă sau pe cineva drag din familie. Această maladie misterioasă imită simptomele unui infarct, fără să aibă însă vreo legătură cu cauzele reale ale acestei maladii cardiace coronariene. Sindromul inimii frânte este cauzat, în general, de o emoţie acută sau de o traumă fizică, în urma cărora organismul eliberează o cantitate prea mare de adrenalină, care copleşeşte inima. Această "injecţie" cu adrenalină are ca efect blocarea ventriculului drept, principala cameră de pompare a inimii, întrerupând ciclul de contracţii şi împiedicând transportul sângelui în organism.
Fenomenul reprezintă un adevărat "şoc" pentru inimă, explică Scott Sharkey, cardiolog la Minneapolis Heart Institute. "Seamănă cu un infarct, cauzat însă de stres, nu de un blocaj al arterelor".
Din motive care nu sunt deocamdată pe deplin cunoscute, această maladie, cunoscută şi sub numele de "cardiomiopatie provocată de stres", le afectează mai mult pe femeile aflate la menopauză. Sindromul inimii frânte nu este o maladie curentă, având o incidenţă de doar 1%-2% din totalul pacienţilor, acest procent urcând până la 6% din totalul pacientelor care au suferit deja un infarct.