Cu cât o femeie este mai în vârstă atunci când rămâne însărcinată, cu atât riscul de a avea un copil care suferă de autism este mai mare, indiferent de vârsta tatălui, în majoritatea cazurilor, potrivit unui studiu publicat, luni, în Statele Unite, informează AFP.
Acest studiu, realizat în California, a relevat faptul că riscul de a avea un copil autist creşte cu 18% de fiecare dată când vârsta mamei creşte cu cinci ani. Pentru femeile în vârstă de 40 de ani, probabilitatea de a da naştere unui bebeluş suferind de autism este cu 50% mai mare, comparativ cu mamele cu vârstele cuprinse în intervalul 25-29 de ani.
Potrivit aceluiaşi studiu, o vârstă înaintată a tatălui nu este asociată cu un risc sporit de naştere a unui copil autist, cu excepţia cazului în care mama bebeluşului este mai tânără de 30 de ani.
"Acest studiu repune în chestiune teoria epidemiologică a autismului, potrivit căreia vârsta tatălui reprezintă factorul determinant în ceea ce priveşte riscul de a avea un copil autist", a declarat Janie Shelton, cercetătoare la Universitatea California din SUA, principalul coordonator al studiului.
În cazul femeilor mai tinere de 25 de ani care au copii cu bărbaţi de peste 40 de ani, riscul ca bebeluşul lor să fie autist este de două ori mai mare comparativ cu femeile din aceeaşi categorie de vârstă care concep copii cu bărbaţi a căror vârstă este de 25-29 de ani.
Studiul, publicat în ediţia online din luna februarie a revistei medicale Autism Research, a fost efectuat pe un eşantion larg, fiind, totodată, unul dintre cele mai cuprinzătoare studii făcute până în prezent, care a cuantificat separat riscul de autism asociat cu vârsta mamei şi cea a tatălui.
Pentru acest studiu, autorii au analizat toate înregistrările medicale referitoare la naşterile din statul american California, în perioada 1 ianuarie 1990 - 31 decembrie 1999, pe baza registrelor de stare civilă în format electronic, care conţineau vârstele ambilor părinţi. În total, eşantionul de studiu a cuprins 4,9 milioane de naşteri, total din care au fost identificate 12.159 cazuri de autism.
Autismul este o tulburare neurologică care afectează dezvoltarea copilului şi capacităţile acestuia de comunicare orală şi nonverbală, restrângându-i interacţiunile sociale şi centrele de interes. Simptomele apar înainte de vârsta de trei ani, iar originea lor nu a putut fi deocamdată explicată.
Estimările actuale situează incidenţa autismului în jurul procentului de 1% în ţările industrializate. În Statele Unite, un copil din 110 suferă de autism.