Bolnavii de astm care folosesc metode de tratament alternativ, bazate pe plante, şi-ar putea înrăutăţi starea, fiind predispuşi riscului de a suferi crize de astm mai dese.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul american de Alergologie, Astm şi Imunologie din Washington au monitorizat 326 de pacienţi cu astm, pe o perioadă de 33 de luni.
Dintre subiecţi, 25 la sută au anunţat că folosesc remedii pe bază de plante pentru a-şi ţine astmul sub control, în defavoarea tratamentului cu corticosteroizi inhalaţi, prescris de medicii specialişti.
În urma studiului s-a constatat că pacienţii care foloseau tratamente pe bază de plante au fost spitalizaţi sau intubaţi din cauza astmului de mai multe ori decât persoanele care urmau numai tratamentul medicamentos.
În plus, aceiaşi subiecţi au declarat că principalul motiv pentru care nu folosesc medicamentele prescrise este teama faţă de posibilele efecte adverse ale corticosteroizilor inhalaţi.
„Rezultatele experimentului indică faptul că pacienţii care apelează la remedii pe bază de plante nu îşi iau medicamentele prescrise de doctori. Aceşti pacienţi nu reuşesc să îşi controleze astmul la fel de bine ca aceia care respectă întocmai indicaţiile medicilor şi, în plus, calitatea vieţii lor este mult mai slabă. Explicaţia este că, în cazul pacienţilor cu astm, folosirea precară a medicamentelor prescrise este unul dintre principalii factori generatori ai unor rezultate medicale slabe”, a explicat profesorul Angkana Roy, autorul studiului.
Specialiştii au precizat că bolnavii de astm interesaţi de remediile naturiste trebuie să le considere tratamente complementare la cele medicamentoase şi nu o alternativă de tratament, pentru că folosirea iraţională a acestor tipuri de remedii ar putea avea efecte adverse grave.
„Astmul este o boală serioasă, care trebuie tratată ca atare”, au avertizat specialiştii.