Nutriţioniştii recomandă tuturor celor care şi-au propus ca anul acesta să slăbească să uite de dietele stricte şi să se concentreze, în schimb, pe zece paşi care asigură succesul unui astfel de demers.
„Cele mai multe dintre programele de slăbit vă promit că veţi da kilogramele jos uşor şi fără efort. Realitatea este că aceste programe sunt sortite eşecului, iar rezultatele slabe obţinute îi fac pe pacienţi să îşi piardă respectul de sine”, a explicat un specialist în nutriţie. Acesta a adăugat că există o serie de abordări care pot ajuta pe oricine să slăbească într-un timp scurt, însă pentru a-şi asigura succesul în acest sens pe termen lung, fiecare persoană trebuie să facă unele mici modificări în stilul de viaţă.
De aceea, nutriţioniştii propun câteva sfaturi practice pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi pentru controlul eficient al greutăţii.
Specialiştii recomandă tuturor să nu sară peste micul dejun şi să includă legume sau salată în fiecare masă de prânz sau cină.
În plus, este recomandat să mâncaţi fructe proaspete în loc de gustări nesănătoase, să înlocuiţi produsele grase cu alternative degresate şi să alegeţi, pe cât posibil, alimente integrale în locul celor mai procesate şi mai rafinate.
Din punct de vedere al felului în care mâncaţi, nutriţioniştii vă recomandă să serviţi alimentele în farfurii şi ceşti mai mici, pentru a vă asigura porţii mai mici, să mâncaţi încet şi să vă opriţi după ce v-aţi potolit foamea, nu când sunteţi sătul şi, cel mai important, mâncaţi numai atunci când vă este foame, nu când aveţi emoţii sau când vă plictisiţi.
De asemenea, încercaţi să luaţi cina în linişte, aşezaţi la masă (nu în fotoliu sau în grabă) şi cu televizorul stins, iar pentru cele mai bune rezultate datorate unui stil de viaţă sănătos, înlocuiţi băuturile carbogazoase îndulcite şi chiar sucurile naturale de fructe cu apă - fie plată, fie minerală.
Aceste recomandări au fost elaborate pe baza rezultatelor unui studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de respondenţi cu vârsta peste 18 ani, dintre care aproape jumătate au încercat tot felul de diete în ultimele 12 luni. Dintre aceştia, 21,8 la sută au urmat diete „după ureche” şi 16,4 la sută au apelat la ajutorul unui nutriţionist.