Femeile care au rude apropiate ce suferă de diabet zaharat de tipul II sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, informează Reuters.
Faptul că ţesutul adipos şi anumite obiceiuri alimentare sunt moştenite şi se răspândesc între membrii aceleiaşi familii determină în mare parte creşterea riscurilor de a dezvolta diabet de tipul II, potrivit rezultatelor studiului realizat de Harvard School of Public Health din Boston.
Astfel, persoanele care au una sau mai multe rude apropiate cu diabet zaharat de tipul II - cel asociat cu precădere obezităţii - prezintă un risc semnificativ de a dezvolta această boală.
La cercetare, care a durat 20 de ani, au participat 73.227 de femei, dintre care 5.101 au dezvoltat diabet zaharat de tip II.
Astfel, s-a descoperit că cele care aveau o rudă de gradul întâi cu diabet zaharat de tip II prezentau de două ori mai multe riscuri de a dezvolta această afecţiune. În plus, femeile pentru care diabetul era o boală de familie, aveau predispoziţie pentru obezitate, la fel şi rudele lor.
Printre obiceiurile alimentare "moştenite" în aceste familii se află consumul de alcool, consumul de carne roşie, de băuturi bogate în zahăr, care explică legătura dintre riscul de a avea diabet şi istoricul familiei.
Diabetul zaharat de tipul II nu necesită tratament insulinic. Apare mai ales după vârsta de 40 de ani, iar 60-90% dintre pacienţi sunt supraponderali sau obezi.
( 1 feb 2010, 14:32:46