Sportivii care aleargă în picioarele goale sau cu pantofi având o talpă foarte fină ating solul într-o manieră mult mai blândă decât alergătorii încălţaţi cu pantofi de sport obişnuiţi, menajându-şi astfel articulaţiile, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează AFP.
Persoanele care aleargă desculţe obişnuiesc să atingă solul mai întâi cu partea din faţă a tălpii piciorului. Chiar şi acelea care calcă pe sol întâi cu partea mediană a tălpii sau cu călcâiul amortizează mai bine impactul cu solul, au declarat autorii studiului, provenind de la diverse universităţi americane, kenyene şi britanice.
Chiar dacă în prezent oamenii aleargă încălţaţi pe distanţe mari, lucrurile nu au stat întotdeauna astfel.
"Specia umană practică cursele de fond de mii de ani, însă pantofii pentru cursele moderne au fost inventaţi abia în anii 1970", au declarat autorii studiului, care au analizat felul în care calcă acele persoane ce aleargă cel puţin 20 de kilometri pe săptămână, încălţate sau desculţe, în Statele Unite ale Americii şi în Africa de Est, o regiune de unde provin numeroşi alergători de fond.
În 1960, etiopianul Abebe Bikila a câştigat proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Roma alergând desculţ, deoarece nu şi-a găsit pantofi pe măsura picioarelor sale.
Crezând că îşi protejează picioarele purtând pantofi moderni de sport, trei sferturi dintre persoanele care fac jogging "încasează", la fiecare pas, o forţă echivalentă cu triplul greutăţii lor corporale, în momentul contactului tălpii pantofilor lor cu solul.
Această acţiune este repetată de 600 de ori la fiecare kilometru şi are ca rezultat apariţia unor leziuni în cazul a 75% dintre persoanele care fac jogging cu regularitate.
Astfel, binefacerile pantofilor de sport - "protecţia şi întreţinerea piciorului" - fiind de acum puternic contestate, fabricanţii de încălţăminte sport au început deja să introducă pe piaţă diverse modele minimaliste.
"Oamenii care aleargă desculţi calcă într-un fel deosebit. Aterizând pe mijlocul tălpii sau pe vârful piciorului, ei nu încasează practic şocul" atunci când intră în contact cu solul, a explicat Daniel Lieberman, de la departamentul de biologie a evoluţiei umane din cadrul Universităţii Harvard din SUA.
În cazul alergătorului care aterizează la fiecare pas pe vârful piciorului, muşchii gambei controlează coborârea tălpii şi profită pe deplin de pe urma stocării energiei elastice în tendonul lui Ahile şi în curbura tălpii piciorului.
Cu toate acestea, nu va fi uşor ca oamenii moderni să îşi schimbe obiceiurile. "Să alergi desculţ sau cu pantofi minimalişti poate fi amuzant, însă acest tip de alergare face apel la clase diferite de muşchi. Dacă aţi folosit toată viaţa pantofi de sport obişnuiţi va trebui să apelaţi la o tranziţie blândă, pentru a vă întări muşchii gambei şi pe cei ai piciorului", au afirmat cercetătorii americani.