Femeile îşi pierd circa 90% din rezerva de ovule sănătoase până în jurul vârstei de 30 de ani, ceea ce face mai dificilă conceperea unui copil după această perioadă, arată un studiu realizat în Marea Britanie, informează ediţia online a The Independent.
Chiar dacă femeile eliberează în continuare ovule şi în intervalul de vârstă 30 - 40 de ani, calitatea acestora este redusă substanţial în timp, este concluzia cercetării.
Cauza fenomenului este chiar selecţia operată de corp, care alege cel mai sănătos ovul pe care îl eliberează, deci, în timp, calitatea acestora se diminuează îngreunând procesul de concepere a unui copil şi sporind riscul naşterii unui bebeluşi cu afecţiuni.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea St Andrews şi cea din Edinburgh, este primul care validează ipoteza declinului "rezervei ovariene" - numărul potenţial al ovulelor cu care se naşte o femeie - până la menopauză.
Cercetarea a demonstrat că o femeie se naşte, în medie, cu 300.000 de ovule imature stocate în ovare, dar rata de declin care afectează acest rezervor este mult mai accelerată decât s-a crezut iniţial.
Astfel, în jurul vârstei de 30 de ani mai rămân, în medie, circa 12% din aceste ovule, iar la vârsta de 40 de ani, doar 3%.
"Studiul nostru a arătat că femeile îşi supraestimează, în general, potenţialul de fertilitate. Multe femei cred în mod greşit că, dacă organismul lor eliberează ovule, nivelul de fertilitate rămâne constant. Dar cercetarea arată că aceasta intră într-un declin accelerat", a spus Hamish Wallace, coautor al studiului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Public Library of Science.
O altă concluzie a studiului a fost că există diferenţe majore între dimensiunile rezervei ovariene de la o femeie la alta. Astfel, există femei care au în acest rezervor mai mult de două milioane de ovule, în timp ce altele au doar circa 35.000.