Legătura între stres şi atacul de cord a fost demonstrată pe cale ştiinţifică de cercetătorii britanici de la University College din Londra, al căror studiu a fost publicat recent în European Heart Journal, informează dailymail.co.uk.
Timp de mai multe decenii, stresul a fost asociat cu declanşarea atacurilor de cord sau cu alte maladii coronariene, însă, până de curând, au existat prea puţine dovezi medicale care să susţină această teorie.
Un studiu medical coordonat de medicii de la University College din Londra a reuşit în premieră să dovedească faptul că persoanele care sunt stresate sunt mai predispuse să sufere de maladii cardiace.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 514 voluntari - femei şi bărbaţi -, cu o medie de vârstă de 62 de ani. La începutul studiului, nici unul dintre voluntari nu prezenta semnele vreunei afecţiuni cardiace.
Fiecare participant a fost supus unor teste de inducere a stresului, iar medicii au măsurat apoi nivelul de cortisol din sânge - o substanţă produsă de organism în condiţii de stres şi care determină o îngustare a arterelor. Arterele voluntarilor au fost scanate pentru a vedea dacă prezintă semne de îngustare şi obturare.
În urma acestui studiu, medicii britanici au declarat că persoanele care au fost stresate în timpul acestor teste sunt de două ori mai predispuse să sufere de pe urma unor blocaje arteriale, comparativ cu persoanele care şi-au păstrat calmul în timpul experimentelor desfăşurate.