Maladia Alzheimer poate fi diagnosticată cu circa 20 de ani înainte de apariţia primelor simptome, cu ajutorul unui test oftalmologic ieftin şi eficient, dezvoltat de cercetătorii britanici, potrivit dailymail.co.uk.
Testul, care este simplu ca procedură şi nu implică costuri mari, ar putea deveni parte din examenul de rutină oftalmologic, peste circa trei ani.
Specialiştii în maladia Alzheimer consideră că ar putea revoluţiona tratamentul bolii dacă ar începe administrarea de medicamente încă din fazele incipiente. Tehnica este testată în prezent la University College din Londra.
"Aceste descoperiri au potenţialul de a transforma felul în care diagnosticăm maladia Alzheimer, ajutându-ne să dezvoltăm noi forme de tratament", a spus Rebecca Wood, de la Alzheimer's Trust.
În prezent, diagnosticarea se face cu ajutorul testelor de memorie şi al analizelor cerebrale. Noile teste permit însă un diagnostic rapid, uşor şi ieftin cu ajutorul unor substanţe sub formă de picături care marchează celulele afectate de Alzheimer din ochi.
Metoda exploatează faptul că celulele sensibile din spatele ochiului au o legătură directă cu creierul.
Cu ajutorul picăturilor, cercetătorii britanici au arătat pentru prima dată că volumul de celule distruse din retina ochiului corespunde numărului de celule moarte din creier.
Cercetarea a mai arătat că celulele încep să moară cu 10 - 20 de ani înainte ca simptomele maladiei Alzheimer să devină vizibile.
"Este foarte posibil ca, în viitor, o vizită la un oftalmolog să fie mai mult decât un control al vederii, ci o monitorizare a sănătăţii creierului", a spus Francesca Cordeiro, profesor cercetător.
Tehnica ar putea fi folosită şi pentru diagnosticarea altor maladii degenerative, ca glaucomul sau Parkinson.