sâmbătă, 16 ian 2010 - Anul XV, nr. 12 (4303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stil de viaţă

Inteligenţa emoţională

Inteligenţa emoţională este capacitatea de a simţi sentimente (frică, bucurie, furie, tristeţe) şi senzaţii corporale (tensiune, destindere, prospeţime, căldură, culoare, zgomote, contactul pielii etc.).
Inteligenţa emoţională mai înseamnă faptul de a fi conştient de toate aceste senzaţii şi sentimente, de a le exprima, de a le identifica, de a le comunica, de a controla, de a recunoaşte ce depinde de sine şi ce aparţine celuilalt, de a integra nevoile sale în comportamente coerente, adaptându-le realităţii exterioare şi, în sfârşit, de a observa şi a intui sentimentele şi nevoile celorlalţi, pentru a dezvolta relaţii mai armonioase în recunoaşterea reciprocă.
În toate aceste trăiri ale noastre este important să fim în contact cu lumea exterioară şi cu ceea ce se petrece în interiorul nostru, observând în paralel procesul intern care se dezvoltă. Este important să ne focalizăm pe contactul „aici şi acum” cu celălalt, astfel încât să fim cu totul prezenţi în raport cu noi înşine şi cu ceilalţi, pentru a putea răspunde nevoilor noastre şi pentru a crea astfel o relaţie.
Calitatea relaţiilor noastre este un indicator important al calităţii vieţii noastre.
Cunoaşterea emoţiilor înseamnă să poţi să le identifici. Stăpânirea lor, este capacitatea de a le adapta în funcţie de fiecare situaţie, de a putea amâna satisfacerea dorinţelor, de a reprima impulsurile. Inteligenţa emoţională este aptitudinea de a-i înţelege pe ceilalţi: ce îi motivează, felul lor de a munci, cum să cooperezi cu ei.
Empatia este elementul fundamental şi are drept consecinţă altruismul. Altruiştii întreţin relaţii bune cu ceilalţi. Dau dovadă de o anumită stabilitate în viaţa lor afectivă. Eficacitatea raporturilor lor interpersonale ţine în parte de priceperea de care dau dovadă pentru a stabili o sincronicitate emoţională.
Este important să conştientizăm valoarea pe care o alocăm inteligenţei emoţionale şi modul prin care ne putem antrena pentru a o dezvolta cât mai repede şi eficient.
Investind în inteligenţa emoţională, putem creşte calitatea vieţii la cote pe care nici măcar nu am îndrăznit să le imaginăm. Merită să reflectăm la aceste perspective.


Mihai MOISOIU
Psiholog
WWW.NEARYOU.EU
TELEFON: 0753937223

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inteligenţa emoţională.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Inteligenţa emoţională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei