Cercetătorii canadieni susţin că în curând lentilele de contact ar putea ajuta purtătorii care suferă de diabet să controleze şi poate chiar să trateze această boală.
O echipă de la Universitatea Western Ontario a creat un nou tip de lentile de contact care îşi schimbă culoarea în funcţie de variaţiile înregistrate în nivelul glicemiei persoanei care le poartă. Noua tehnologie neinvazivă va reprezenta o alternativă la necesitatea diabeticilor de a-şi recolta zilnic şi periodic sânge pentru a-şi măsura şi controla nivelul glicemiei.
Pusă la punct de Jin Zhang, un profesor de chimie şi inginerie biochimică din cadrul universităţii menţionate, noua tehnică foloseşte nanoparticule de dimensiuni extrem de reduse, care sunt apoi integrate în lentilele de contact realizate dintr-un material special, numit hidrogel. Aceste nanoparticule modificate reacţionează cu moleculele de glucoză care se găsesc în lacrimi, provocând astfel o reacţie chimică în urma căreia lentilele de contact îşi schimbă culoarea. Profesorul Zhang îşi continuă cercetările pentru a dezvolta şi alte tehnologii care să folosească nanocompoziţi multifuncţionali.
Aceste tehnologii prezintă o gamă largă de posibile aplicaţii şi în afara domeniului medico-sanitar, fiind utile în special în industria de ambalare a alimentelor.
De exemplu, unele pelicule cu nanocompoziţi pot împiedica deteriorarea alimentelor fie împiedicând oxigenul, dioxidul de carbon şi umezeala să afecteze carnea proaspătă şi alte produse, fie măsurând contaminarea cu agenţi patogeni, în timp ce altele pot face ambalajele mai uşor biodegradabile.