Posteriorul, şoldurile şi coapsele mai mari sunt mai sănătoase întrucât grăsimea depusă în aceste zone ale corpului protejează organismul de boli cardio-vasculare şi probleme de metabolism, potrivit unui studiu citat de BBC.
Grăsimea din zona şoldurilor absoarbe acizi graşi dăunători şi conţine un agent anti-inflamator care stopează blocarea arterelor. În schimb grăsimea de pe burtă nu oferă această protecţie, a conchis echipa de cercetători de la Oxford, care a realizat acest studiu, publicat în International Journal of Obesity.
Oamenii de ştiinţă ar putea căuta metode prin care să mărească masa de grăsime din zona şoldurilor şi, pe viitor, medicii ar putea prescrie tratamente pentru redistribuirea grăsimii de pe corp pentru a preveni boli precum diabetul.
Cercetătorii de la Oxford au ajuns la concluzia că cei care au prea puţină grăsime în jurul şoldurilor pot avea probleme serioase de metabolism, aşa cum se întâmplă cu Sindromul Cushing.
S-a demonstrat şi că grăsimea din jurul coapselor şi de pe posterior este mai greu de dat jos decât cea din jurul taliei. Chiar dacă aceasta ar putea părea de nedorit, de fapt acest lucru este benefic, pentru că, atunci când grăsimea este eliminată rapid, eliberează o mare cantitate de citokine care determină apariţia inflamaţiilor în organism. De altfel, a fost stabilită o legătură între citokine şi boli cardio-vasculare, rezistenţă la insulină şi diabet.
Grăsimea care este arsă mai greu produce totodată mai multă adiponectină, o proteină care protejează arterele şi favorizează un mai bun control al conţinutului de zahăr din sânge şi stimulează oxidarea acizilor graşi la nivelul muşchilor.
În schimb, grăsimea în exces din jurul taliei, forma de măr a corpului, creşte riscul apariţiei diabetului şi bolilor cardio-vasculare.
"Contează forma şi locul în care se adună grăsimea", a spus doctorul Konstantinos Manolopoulos, de la Universitatea Oxford, care a coordonat studiul. "Grăsimea din jurul şoldurilor şi coapselor este benefică, dar cea de pe burtă, nu", a precizat acesta.