Adolescenţii care se culcă târziu sau nu dorm destul se confruntă cu un risc mai mare de depresie, potrivit unui studiu realizat de Columbia University Medical Center din New York, în rândul a 15.500 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, informează BBC News Online.
Unul la 15 adolescenţi dintre cei studiaţi de Columbia University Medical Center în anii '90 suferea de depresie.
Rezultatele studiului, publicat în Sleep, au arătat existenţa unui risc cu 24% mai mare de depresie la adolescenţii care se culcă după miezul nopţii, faţă de de cei care se culcă înainte de ora 22.00. Totodată, cei care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte se confruntă cu un risc de depresie cu 71% mai mare faţă de cei care dorm opt ore.
Acelaşi studiu a arătat că adolescenţii care merg la culcare mai târziu de miezul nopţii se confruntă cu un risc cu 20% mai mare de a se gândi la sinucidere, faţă de cei care se culcă înainte de ora 22.00. Riscul este cu 48% mai mare la cei care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte, faţă de cei care dorm opt.
Printre adolescenţii care au răspuns că "de obicei dorm destul", probabilitatea de a suferi de depresie scădea cu 65%. În medie, tinerii studiaţi dormeau şapte ore şi 53 de minute pe noapte, timpul recomandat de somn la aceste vârste fiind însă de nouă ore pe noapte.
Majoritatea părinţilor tinerilor studiaţi îi trimiteau pe aceştia din urmă la culcare la ora 22.00 sau mai devreme. Un sfert dintre ei fixau ora de culcare la miezul nopţii sau mai târziu.
Studiul a mai arătat că riscul de a suferi de depresie este mai frecvent la fete, adolescenţii mai înaintaţi în vârstă şi cei care nu îşi dau seama foarte bine cât ţin părinţii la ei.