Un anumit anticorp este capabil să identifice celulele canceroase de la nivelul prostatei şi să le distrugă, chiar şi atunci când acestea se află într-un stadiu avansat de dezvoltare, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează AFP.
Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite au constatat că acest anticorp, denumit F77, se conectează cu predilecţie la celulele şi ţesuturile canceroase de la nivelul prostatei şi stimulează distrugerea tumorilor canceroase.
Injectat în organismul şoarecilor testaţi, anticorpul F77 s-a fixat aproape în totalitatea cazurilor (97%) pe ţesuturile în care cancerul de prostată avea o tumoare primară şi, în 85% din cazuri, pe ţesuturile în care cancerul de prostată prezenta metastaze diseminate.
Anticorpul F77 a recunoscut, totodată, celulele canceroase androgeno-independente (rezistente la tratamentele anti-androgene) prezente la nivelul prostatei atunci când maladia devine incurabilă.
Acest anticorp "a declanşat distrugerea directă a celulelor canceroase ale prostatei (...) şi a prevenit în mod eficient o creştere a tumorilor", au declarat cercetătorii americani.
În schimb, anticorpul F77 nu a vizat nici ţesuturile sănătoase, nici ţesuturile canceroase prezente în alte zone ale corpului - colon, rinichi, col uterin, pancreas, plămâni, piele sau vezică.
Anticorpul F77 "demonstrează un potenţial promiţător pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului de prostată, în special a cancerelor de prostată metastazate androgeno-independente", au declarat autorii studiului.
În prezent, rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a unui pacient atins de cancer de prostată metastazat este de 34%.
Cancerul de prostată reprezintă a doua formă de cancer, ca frecvenţă, la bărbaţi, făcând peste 500.000 de victime pe plan mondial în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).