Mahmureala afectează judecata tinerilor adulţi, deoarece efectele intoxicaţiei durează mult timp după ce concentraţia de alcool din sânge s-a diminuat, determinând o încetinire a timpilor de reacţie şi afectând capacitatea de concentrare, informează Reuters.
Potrivit unui studiu american, publicat în revista "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", o noapte de somn după o escapadă bahică nu este suficientă pentru a scăpa de mahmureală şi de celelalte efecte negative ale alcoolului.
Cercetătorii americani din Rhode Island şi Massachusetts au descoperit că nu contează dacă băuturile consumate sunt închise sau deschise la culoare, deoarece nivelul de afectare a capacităţii de judecată este acelaşi în ziua următoare.
"Oamenii se confruntă cu o diminuare a capacităţii de judecată, în dimineaţa următoare, după ce alcoolul iese din fluxul sangvin", a explicat medicul Damaris Rohsenow de la Brown University Center for Alcohol and Addiction Studies, coordonatorul acestui studiu.
Studiul a urmărit să determine felul în care consumul excesiv de alcool influenţează capcitatea de judecată a 95 de tineri adulţi, cu vârstele cuprinse între 21 şi 33 de ani. Voluntarii au petrecut două nopţi într-un centru de testare din Boston. Într-o seară ei au primit alcool (vodcă sau whiskey diluat cu cola), iar în altă seară au primit un placebo. Cercetătorii au măsurat concentraţiile de alcool din sânge, tiparele somnului şi capacitatea de analiză rapidă menţinută pentru o perioadă lungă de timp.
Pentru a aproxima efectele alcoolului asupra unui stomac gol, medicii americani le-au oferit voluntarilor o cină standard, cu trei ore înainte de servirea băuturilor, până când subiecţii testaţi au ajuns la o concentraţie minimă de alcool în sânge (0,09 %). În toate cele 50 de state americane, concentraţia de 0,08% reprezintă limita legală. Peste această limită, o persoană este considerată sub influenţa alcoolului.
Studii precedente susţin că simptomele mahmurelii (dureri de cap, ameţeli, insomnie) dispar, de regulă, după câteva ore de mers pe jos.
Vodca şi whiskey-ul se plasează la cele două extreme în ceea ce priveşte puritatea alcoolului: vodca este băutura cu cele mai puţine impurităţi, iar whiskey-ul conţine cel mai ridicat nivel de impurităţi.
Potrivit studiilor anterioare, cu cât nivelul de impurităţi este mai mare, cu atât persoana care a consumat alcool în noaptea precedentă se va simţi mai rău, cu toate că afectarea capacităţii de judecată a fost aceeaşi în ambele situaţii.
Voluntarii care au primit alcool în seara dinaintea efectuării acestor teste, "au crezut că pot conduce automobilul la fel de bine sau chiar mai bine", comparativ cu voluntarii care au primit placebo.