Mariajul este benefic pentru sănătate, potrivit concluziilor unui studiu internaţional realizat de cercetătorii neozeelandezi, care a demonstrat că relaţiile maritale contribuie la scăderea riscului de declanşare a depresiei şi a stării de anxietate, informează AFP.
Acest studiu a fost efectuat pe un eşantion alcătuit din 34.500 de persoane din 15 ţări, a explicat Kate Scott, psiholog la Universitatea Otago din Noua-Zeelandă.
"Studiul nostru a demonstrat că relaţiile maritale aduc multe binefaceri sănătăţii mentale a bărbaţilor şi femeilor şi că durerile şi perturbaţiile provocate de încheierea unei uniuni îi face pe oameni mai vulnerabili în faţa tulburărilor mintale", a declarat Kate Scott.
Despărţirea, divorţul şi văduvia accentuează riscurile de apariţie a unor probleme mintale precum depresia, la bărbaţi, şi abuzul de alcool şi de medicamente la femei.
"Mariajul este la fel de benefic pentru bărbaţi ca şi pentru femei, în termeni de sănătate mintală. Până în prezent, se credea că aceste uniuni erau mai avantajoase pentru bărbaţi decât pentru femei", a adăugat aceeaşi sursă.
Potrivit acestui studiu, bărbaţii sunt mai puţin expuşi decât femeile în faţa riscului de depresie în timpul primei lor căsătorii. Acest fenomen ar putea fi explicat prin faptul că femeile au tendinţa să se muleze mai mult în rolul soţiei tradiţionale, în timpul primei lor căsătorii.
Mariajul reduce, totodată, riscul de alcoolism şi de consum abuziv de medicamente, mai mult în cazul femeilor decât al bărbaţilor. Fenomenul ar putea fi explicat prin faptul că femeile reduc considerabil cantitatea de alcool consumată în timpul sarcinii şi îşi menţin acest comportament atât timp cât copiii lor sunt tineri.