Concentraţia de vitamina D din organism reduce predispoziţia la scleroză în plăci, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii australieni, informează dailymail.co.uk.
Profesorul Bruce Taylor, cercetător la Menzies Institute din oraşul australian Hobart, a studiat 145 de pacienţi din sudul insulei Tasmania şi a monitorizat riscul de apariţie a acestei maladii în cadrul grupului. El a cercetat felul în care concentraţiile diferite de vitamina D din organism influenţează riscul de declanşare a sclerozei în plăci.
"Cu cât este mai mare concentraţia de vitamina D din organism, cu atât sunt mai mici riscurile de îmbolnăvire, iar cu fiecare 10 nanomoli suplimentari - măsura standard de măsurare a concentraţiei vitaminei D din sânge - riscul de declanşare a sclerozei în plăci scade cu 10%. O dublare a concentraţiei de vitamina D în organism scade acest risc cu până la 50%", a explicat cercetătorul australian.
Oamenii de ştiinţă au remarcat, cu mulţi ani în urmă, că riscul declanşării sclerozei în plăci creşte proporţional pentru oamenii care trăiesc la distanţe mai mari de Ecuator. De exemplu, în Malaysia această maladie este aproape inexistentă, însă în Scoţia şi în ţările din Peninsula Scandinavă, boala este frecvent întâlnită.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, din cauza scăderii concentraţiei de vitamina D din organism, oamenii din ţările îndepărtate de Ecuator, precum cei din nordul Europei, beneficiază de o mai mică expunere la soare, iar soarele reprezintă principala sursă de sinteză a acestei vitamine.
Totodată, cercetătorii au remarcat că cei născuţi în luna mai, care s-au dezvoltat în timpul lunilor de iarnă, în care organismul mamei este privat de dozele zilnice necesare de vitamina D, sunt cei mai predispuşi la această maladie după ce ajung la vârsta a treia, comparativ cu aceia născuţi în noiembrie, care se confruntă cu un risc substanţial mai redus.
Un alt studiu realizat în 2009 stabileşte că deficienţa de vitamina D în timpul sarcinii şi al copilăriei creşte riscul acestor copii de a contracta această maladie la o vârstă adultă. Cercetătorii au concluzionat că suplimentele de vitamina D administrate în copilărie ar putea reduce acest risc.