Două surori unite în zona capului, originare din Bangladesh, au fost separate după o intervenţie chirurgicală maraton de peste 24 de ore, au anunţat, marţi, medicii de la Royale Melbourne Hospital (Australia), care au efectuat procedura, informează AFP.
Cele două fetiţe, Trishna şi Krishna, se simt foarte bine după intervenţia chirurgicală, care s-a încheiat la ora locală 11.00 (00.00 GMT), medicii reuşind să le separe ţesuturile cerebrale.
"Momentul separării a fost suprarealist", a declarat pentru presă doctorul Leo Donnan, şeful serviciului de chirurgie de la Royale Melbourne Hospital.
"Mai este nevoie de intervenţie chirurgicala reconstructivă care va dura mai multe ore", a adăugat acesta.
Chirurgii plasticieni trebuie să închidă craniile micuţelor, care vor fi menţinute în comă artificială mai multe zile.
Siamezele erau pe punctul de a muri când au fost salvate, în urmă cu doi ani, dintr-un orfelinat din Daccan, capitala statului Bangladesh. Chirurgii au estimat la 25 la sută probabilitatea de reuşită a acestei proceduri de separare.
O echipă de 16 persoane a fost mobilizată pentru intervenţia chirurgicală.
Organizaţia caritabilă Children First Foundation s-a ocupat de transportarea fetiţelor în Australia, pentru că rata de supravieţuire în urma acestei proceduri chirurgicale este foarte mică în Bangladesh.
Copiii siamezi sunt rari în ţările dezvoltate, unde aceştia sunt detectaţi prin intermediul ecografiilor pe care le fac femeile în mod obişnuit în timpul sarcinii. În astfel de cazuri, medicii recomandă întreruperea sarcinii.