Un spray nazal care stimulează memoria în timpul somnului a fost inventat de cercetătorii germani de la Universitatea din Lubeck, informează dailymail.co.uk.
O inhalare rapidă înainte de a merge seara la culcare ajută creierul uman să reţină în timpul somnului mai multe informaţii acumulate în timpul zilei. Potrivit experţilor germani, rezultatele oferite de acest spray nazal sunt mai bune dacă inhalarea este urmată de o noapte liniştită, în care organismul se odihneşte.
Dispozitivul foloseşte o moleculă care intră în componenţa sistemului imunitar, denumită Interleukin 6.
Cercetătorii germani au testat acest spray nazal pe un eşantion alcătuit din 17 tineri voluntari bărbaţi, care au dormit două nopţi, consecutiv, într-un laborator. În fiecare noapte, după ce voluntarilor le-a fost citită o scurtă povestire, oamenii de ştiinţă au pulverizat un lichid în nările acestora, care conţinea fie Interleukin 6, fie un lichid placebo. Voluntarii au fost monitorizaţi pe timpul celor două nopţi.
Dimineaţa, cercetătorii le-au cerut celor 17 voluntari să scrie cât mai multe cuvinte din povestirea citită în seara precedentă. Voluntarii cărora li s-a administrat Interleukin 6 s-au descurcat semnificativ mai bine la acest test, amintindu-şi mult mai multe cuvinte decât voluntarii care au primit placebo.
Molecula Interleukin 6 acţionează în timpul somnului REM (Rapid Eye Movement), perioada în care creierul uman sortează amintirile acumulate în ziua precedentă. Oamenii de ştiinţă nu cunosc deocamdată cât timp durează efectele acestei molecule şi nici intensitatea lor.
Studiul a fost tipărit în publicaţia oficială a Federation of the American Societies for Experimental Biology.