De cele mai multe ori atunci când dorim să apelăm la serviciile unui terapeut în domeniul terapiilor alternative, ne uităm în ziare, la emisiunile ce au ca invitaţi astfel de specialişti, ne întrebăm prietenii, sau căutăm pe Internet şi, în scurt timp suntem puşi în ipostaza de a alege unul căruia să ne adresăm pentru a ne soluţiona problema. Pe ce criterii alegem un specialist şi refuzăm serviciile celorlalţi? Sugestii:
Este important ca stilul de viaţă al acelui terapeut să se regăsească în vorbele şi recomandările lui. Foarte puţini dintre ei au ţinut curele pe care le recomandă şi au degustat plantele despre care vorbesc şi trebuie să ştiţi să faceţi diferenţa între cei ce vorbesc „din cărţi” şi cei care vorbesc „din experienţă şi din cărţi”.
Un alt aspect important se referă la faptul că terapiile alternative autentice, au ca scop principal armonizarea întregului corp uman, care pe măsură ce se întoarce la condiţia optimă de sănătate îşi rezolvă singur dezechilibrele locale, diferitele afecţiuni. Pentru aceasta este necesar ca specialistul să aibă cunoştinţe teoretice şi practice vaste din cât mai multe domenii terapeutice, cât şi experienţa şi abilitatea de a le îmbina optim în cadrul procesului terapeutic. Putem vorbi aici despre cure interne şi externe, exerciţii etc., toate corelate în cadrul şedinţelor, astfel încât efectul curativ să fie de durată cât mai mare.
Bolnavul însuşi trebuie să participe activ în procesul de vindecare, pentru a genera şi o transformare la nivel de stil de viaţă, mod de gândire.
De asemeni, terapeutul la care apelaţi trebuie să aibă în spatele diplomelor, mulţi ani de practică individuală reală în practici autentice. Unii vă vor vorbi de nenumăratele ore de dezvoltare personală pe care le-au efectuat cu diverşi „experţi”, care le-au împărtăşit „secretele” lor, cu ajutorul cărora vă vor vindeca miraculos în câteva zile.
Adevărata vindecare se realizează gradat, pe măsură ce bolnavul se transformă atât în plan fizic, cât şi psihic, spiritual; toate acestea presupunând timp, o ghidare terapeutică corectă şi multă muncă individuală. Nimic nu se obţine peste noapte şi în mod „miraculos”.
În concluzie, calitatea şi nivelul unui terapeut, reies din numărul de ore de practică individuală şi din măsura în care se regăsesc vorbele sale în stilul său zilnic de viaţă; numărul stagiilor de pregătire şi grosimea teancului de diplome având o valoare mai mică.
Sănătatea este ceva ce se pierde uşor şi se recapătă greu. Fiţi siguri că aţi făcut alegerea corectă!
Psiholog Mihai MOISOIU
Terapeut – terapii alternative
Trainer style life
Psihologia muncii – psihologie organizaţională.
- psihologia transporturilor.
E-mail: training.reality@gmail.com
Telefon: 0753937223