Un vaccin împotriva dependenţei de cocaină a avut rezultate promiţătoare în timpul testelor efectuate pe subiecţi umani, au anunţat autorii acestuia, o echipă de cercetători de la Universitatea Yale şi Baylor College of Medecine (SUA), informează AFP.
Oamenii de ştiinţă spun că vaccinul lor contribuie la reducerea cantităţii de droguri consumată de fiecare voluntar şi la creşterea numărului de anticorpi din organism care anihilează acţiunea cocainei, înainte ca aceasta să ajungă la nivelul creierului şi să declanşeze efecte euforizante.
În cursul testelor clinice efectuate timp de şase luni de cercetătorii americani, vaccinul a determinat producerea unei cantităţi de anticorpi suficientă pentru a bloca efectele drogului în cazul a 38% dintre subiecţi. În cadrul acestui grup, consumul de cocaină a scăzut semnificativ, iar o parte dintre voluntari au renunţat definitiv la această substanţă.
Însă, efectele vaccinului nu au durat mai mult de două luni.
"Un tratament optim ar implica, fără îndoială, vaccinări repetate pentru menţinerea unui nivel adecvat de anticorpi", au explicat autorii acestui studiu, publicat în ediţia din luna octombrie a revistei Archives of General Psychiatry.
Principalul autor al studiului, Thomas Kosten, lucrează la elaborarea unui vaccin împotriva dependenţei de cocaină de peste 15 ani.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 115 persoane dependente de cocaină, din care 58 au fost vaccinate şi 57 au primit un placebo.
SUA reprezintă cea mai importantă piaţă de desfacere pentru cocaină din lume, dependenţa afectând circa 1,6 milioane de persoane din această ţară. Traficul cu cocaină provenind din Mexic a provocat o exploziei a violenţei în această ţară.