Un medicament împotriva bolii somnului (Tripanosomiaza africană), o maladie parazitară tropicală care poate fi mortală dacă nu este tratată, a fost lansat pe piaţă, a anunţat la Kampala (Uganda), un grup de specialişti, citat de AFP.
"Terapia combinată Nifurtimox-Eflornithine" (NECT) constituie primul medicament lansat pe piaţă în ultimii 25 de ani împotriva acestei maladii, care afectează aproape 60 de milioane de persoane din Africa subsahariană, potrivit unui comunicat al DNDi (Drugs for Neglected Diseases Initiative).
"Nu este numai un nou tratament ce răspunde nevoilor pacienţilor din zonele rurale izolate, ci permite, de asemenea, reducerea costurilor medicamentelor, ale spitalizării şi ale transportului", a explicat directorul DNDi, Bernard Pécoul.
El reduce mai ales numărul de injecţii intravenoase, de la 56 la 14, şi perioada de spitalizare, de la 14 la 10 zile, potrivit DNDi.
Până în prezent, erau disponibile pe piaţă doar două tratamente, dintre care unul foarte dureros şi toxic, pe bază de arsenic, având semnificative efecte secundare şi provocând decesul a 5% dintre pacienţi.
Potrivit DNDi, "Terapia combinată Nifurtimox-Eflornithine", ce include injecţii şi pilule, simplifică semnificativ îngrijirea bolnavilor.
Mai multe ţări afectate de această boală, precum Republica Democrată Congo (RDC), au achiziţionat noul tratament prin intermediul seturilor puse la dispoziţie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Médecins sans frontières (MSF).
Tripanosomiaza africană este o maladie parazitară provocată de Trypanosome (protozoare flagelate), transmise prin înţepăturile muştii tsetse şi care afectează atât oamenii, cât şi animalele. Maladia este mortală dacă nu este tratată. Ea afectează sistemul nervos, provocând probleme neuropsihiatrice, convulsii, tulburări de somn, care conduc la comă şi apoi la deces.