O dietă bogată în ulei de nucă de cocos poate ajuta la prevenirea diabetului de tipul II, favorizat de obezitate şi de un stil de viaţă sedentar, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat de dailymail.co.uk.
Uleiul din nucă de cocos, folosit la fabricarea mai multor tipuri de alimente, printre care se numără şi margarina, ajută la prevenirea instalării rezistenţei la insulină.
Rezistenţa la insulină apare când celulele din muşchi şi cele adipoase reacţionează anormal la insulină, un hormon care ajută la eliminarea excesului de zahăr din sânge.
Cercetătorii australieni au testat teoria lor pe şoareci, comparând efectele unei diete bogate în ulei de cocos cu cele ale unei diete bogate în grăsimi animale - adoptată pe scară largă în ţările dezvoltate.
Rezultatele studiului au demonstrat că şoarecii hrăniţi cu ulei din nucă de cocos au prezentat mai puţine probabilităţi să dezvolte rezistenţă la insulină. Acest lucru se întâmplă deşi uleiul din nucă de cocos este bogat în grăsimi saturate, asociate unui nivel mare al colesterolului în sânge. Însă această grăsime este formată din aşa numiţii acizi graşi cu lanţ mediu, consideraţi mai sănătoşi decât acizii graşi cu lanţ lung care se găsesc în slănină sau unt.
Diabetul, caracterizat printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge, are două forme. În cazul tipului II, favorizat de obezitate şi stilul de viaţă sedentar, pacienţilor li se spune să încerce să-şi aducă greutatea la limite normale.
În schimb, diabetul de tipul I, care afectează mai ales tinerii, este o boală autoimună, adică sistemul imunitar al organismului este dereglat, distrugând celulele pancreasului care fabrică insulina, ce are ca rol transformarea zahărului (glucozei) în energie.
În ambele tipuri de diabet, excesul de zahăr din sânge afectează multe organe din corp, precum ochii, rinichii şi inima.