Metodele contraceptive, riscurile pe care le presupun şi avantajele acestora sunt subiecte de conversaţie la orice întâlnire între reprezentantele sexului frumos, iar faptul că există o serie de mituri în acest sens face discuţiile cât se poate de interesante.
Chiar şi în epoca modernă, femeile au o mulţime de nelămuriri în ceea ce priveşte contracepţia. Oare pilula contraceptivă cauzează anumite forme de cancer? Steriletul este „rezervat” femeilor care au născut deja? Pilula de a doua zi este absolut sigură? Toate aceste întrebări şi multe altele apar în mintea oricărei doamne sau domnişoare care şi-a început viaţa sexuală. Pentru a face puţină lumină în acest sens, iată câteva adevăruri şi mituri legate de contracepţie.
1. Pilula contraceptivă îngraşă
Fals. Această reputaţie datează din anii ’60, când pilulele contraceptive au apărut pentru prima dată pe piaţă. Pe atunci, dozele de estrogen erau mult mai ridicate şi puteau, într-adevăr, să favorizeze retenţia de apă. În prezent, însă, cantitatea redusă de estrogen şi noua generaţie de progestative (substanţe ce produc asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului) reduc semnificativ riscul de îngrăşare. Există totuşi şi cazuri când femeile se îngraşă puţin imediat după ce încep să ia contraceptive. În aceste situaţii, se impune o vizită la doctor şi există posibilitatea de a întrerupe contracepţia cu ajutorul pilulelor.
2. Pilulele contraceptive favorizează apariţia anumitor forme de cancer
Fals. Nici un studiu ştiinţific nu a reuşit să demonstreze faptul că femeile care iau contraceptive sunt supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân. În schimb, există o serie de studii care arată că pilula contraceptivă oferă o protecţie suplimentară împotriva cancerului ovarian, endometrian şi de colon.
3. Pilula de a doua zi are eficienţă 100%
Fals. Eficienţa contracepţiei de urgenţă nu este totală, ci de 95% dacă pilula este luată în termen de 24 de ore după raportul sexual, de 85% dacă este luată în interval de 24-48 de ore şi de doar 58% dacă este luată după 48 de ore de la momentul actului sexual (dar nu mai mult de 72 de ore). Dacă deja au trecut trei zile de la raportul sexual neprotejat, ar fi bine să consultaţi un ginecolog, iar în cazul în care ciclul menstrual întârzie mai mult de cinci zile, faceţi un test de sarcină. Atenţie, însă: apelaţi la contracepţia de urgenţă doar în situaţii excepţionale. Pilula de a doua zi nu înlocuieşte alte mijloace de contracepţie şi nici nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
4. Steriletul poate fi folosit şi de femeile care nu au născut
Adevărat. Ginecologii pot recomanda steriletul ca metodă contraceptivă pentru nulipare dacă acestea au un partener stabil. În general, se recurge la această soluţie atunci când, din diferite motive, respectiva femeie nu poate folosi alte mijloace de contracepţie.
5. Steriletul hormonal reduce durata menstruaţiei
Adevărat. Spre deosebire de steriletul din cupru, care poate provoca menstruaţii mai abundente şi mai dureroase, steriletul cu eliberare de hormoni reduce durata şi volumul menstruaţiei, existând cazuri când aceasta este chiar suprimată.
6. Plasturele contraceptiv se aplică oriunde pe corp
Fals. Plasturele contraceptiv nu trebuie aplicat niciodată pe sâni, pentru că aceştia sunt extrem de sensibili la hormoni, iar din această cauză pot apărea probleme grave de sănătate.
7. Implanturile contraceptive nu sunt dureroase
Adevărat. Implanturile contraceptive reprezintă o metodă de contracepţie cu durată de acţiune lungă şi reversibilă. Sistemul de implanturi este format din şase capsule moi de cauciuc siliconic, ce conţin levonorgestren şi care nu se implantează simultan. Implantarea capsulelor se face subdermic, sub anestezie locală, printr-o mică incizie, care însă nu este dureroasă.
8. Spermicidele protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală
Fals. Spermicidele nu vă protejează în nici un fel de bolile cu transmitere sexuală: prezervativele sunt singurele metode contraceptive care au această „proprietate”.