Un dispozitiv de "resincronizare cardiacă" poate reduce cu 41% riscul de sincopă cardiacă, potrivit unui studiu publicat, marţi, în New England Journal of Medicine şi prezentat în aceeaşi zi la conferinţa organizată de European Society of Cardiology la Barcelona, informează AFP.
"Descoperirea demonstrează că primele simptome ale insuficienţei cardiace (...) pot fi preîntâmpinate prin această terapie", a declarat David Wilber, directorul Institutului de medicină cardiovasculară din cadrul Universităţii Loyola din Chicago, coautorul acestui studiu.
"Resincronizatorul" este implantat în partea superioară a cavităţii toracice şi produce impulsuri electrice simultane în mai multe zone ale inimii, reglând astfel contracţiile ventriculului stâng, responsabil cu pomparea sângelui în organism.
Pentru acest studiu, 1.820 de bolnavi au fost recrutaţi în 110 centre medicale din Statele Unite, Canada şi Europa.
Toţi participanţii la acest studiu clinic au fost diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă uşoară.
Ei au fost împărţiţi în două grupuri. Medicii au implantat câte un defibrilator şi un "resincronizator" cardiac în cavităţile toracice ale pacienţilor din primul grup şi doar câte un defibrilator în cele ale pacienţilor din cel de-al doilea grup.
Defibrilatorul produce un şoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii, dacă aceasta începe să bată în mod neregulat.
Comparativ cu bolnavii din cel de-al doilea grup, pacienţii care aveau şi un "resincronizator" au beneficiat de o reducere cu 41% a riscului de insuficienţă cardiacă gravă, care necesită spitalizare şi tratament medicamentos intravenos după externare.
Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană responsabilă cu autorizarea medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, a autorizat deja comercializarea "resincronizatorului" pentru bolnavii suferind de insuficienţă cardiacă moderată şi severă, maladie care îi împiedică pe aceştia să participe la diverse activităţi fizice.