Persoanele care fumează prezintă un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Taiwan.
Studiul a fost realizat pe aproape 18.000 de persoane din Taiwan, pe o perioadă de trei ani.
"Am descoperit că riscul de tuberculoză este de două ori mai mare pentru fumători , comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată", scrie Hsien-Ho Lin, cercetător la Brigham and Women\'s Hospital din Boston.
Una din trei persoane din lume este infectată cu bacteria tuberculozei , dar în 90% dintre cazuri infecţia rămâne în stare latentă. Doar 10% dintre cei infectaţi dezvoltă boala, la un moment dat pe parcursul vieţii, din cauza unui sistem imunitar scăzut. De exemplu, multe persoane infectate cu virusul HIV se îmbolnăvesc şi mor din cauza tuberculozei.
Dintre cei 17.699 de participanţi la studiu, 3.893 erau fumători activi, 552, persoane care renunţaseră la fumat, iar 13.254, persoane care nu fumaseră niciodată. La sfârşitul celor trei ani de studiu, au fost descoperite 57 de cazuri noi de tuberculoză activă.
După eliminarea unor factori precum sexul, vârsta, venitul pe gospodărie, locul unde era situată locuinţa, statutul marital, consumul de alcool şi locul de muncă al participanţilor, studiul a arătat că persoanele care fumează prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de tuberculoză.
"Pe baza analizei noastre, am stabilit că 17% dintre subiecţii care s-au îmbolnăvit de tuberculoză erau fumători", mai arată studiul.
"Ţinând cont de rezultatele noastre şi ale altor studii, instituţiile abilitate şi personalul medical ar trebui să ia în considerare interzicerea fumatului în cazurile de tuberculoză", sunt de părere cercetătorii.
Tuberculoza este, în continuare, cauza principală de deces la nivel mondial. Astfel, în 2007 au fost raportate 9,3 milioane de noi cazuri de infecţie şi 1,8 milioane de decese provocate de această boală.