Tradiţionalele floricele de porumb, servite în holurile cinematografelor din lumea întreagă, conţin "surprinzător de mari" cantităţi de polifenoli, antioxidanţi prezenţi, de altfel, şi în fructe şi legume, potrivit unui studiu american, informează independent.co.uk.
Testele efectuate au demonstrat că polifenolii reprezintă 2,5% din greutatea floricelelor de porumb, un nivel mai mare decât cel existent în multe alte tipuri de produse alimentare obţinute din cereale. Prin comparaţie, nivelul de polifenoli din cerealele servite la micul dejun este de 0,03 - 0,5% din greutatea acestora.
Polifenolii, existenţi şi în fructe, legume, ciocolată, vin, cafea şi ceai, au efecte benefice asupra inimii şi reduc riscul de apariţie a cancerului.
Chimistul american Joe Vinson, autorul acestei descoperiri, a declarat: "Am fost foarte surprinşi de concentraţiile de polifenoli pe care le-am descoperit în floricelele de porumb. Cred că sunt atât de mari deoarece produsul nu este procesat. În acest fel, oamenii beneficiază de toate ingredientele nediluate din boabele de porumb, care au fost protejate de coaja acestora. În opinia mea, floricelele de porumb sunt un aliment sănătos".
Acest studiu vine în sprijinul teoriei potrivit căreia polifenolii din cerealele integrale, nu conţinutul lor de fibre, face ca aceste alimente să fie sănătoase.
Cercetătorii de la Universitatea Scanton din Pennsylvania au analizat mai multe tipuri de cereale şi gustări. Ei au descoperit că floricelele de porumb conţin concentraţii de antioxidanţi, per gram, similare celor din fructe şi legume.
Concluziile acestui studiu au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Chemical Society la Washington.