Obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă poate fi dăunătoare organismului, putând conduce la apariţia unor boli grave, potrivit specialiştilor în nutriţie britanici, citaţi de dailymail.co.uk.
Persoanele care refuză să mănânce grupe întregi de alimente pentru că îşi fac prea multe griji referitoare la "puritatea" hranei consumate îşi riscă atât sănătatea mintală, cât şi pe cea fizică.
Oamenii de ştiinţă spun că au constatat astfel de comportamente extreme, cunoscute sub numele de "ortorexie nervoasă" - "boala alimentării sănătoase".
Persoanele care suferă de ortorexie nervoasă au, în general, peste 30 de ani, aparţin clasei de mijloc şi au studii superioare.
În timp ce pacienţii suferind de anorexie îşi impun restricţii severe în privinţa cantităţii de alimente consumate, pacienţii suferind de ortorexie au în vedere calitatea hranei.
"Regulile" impuse variază de la o persoană la alta, iar pacienţii îşi impun să mănânce doar "alimente sănătoase", eliminând uneori complet din dieta lor zilnică zahărul, sarea, cafeaua, alcoolul, grâul, glutenul, drojdia, soia, porumbul şi produsele lactate.
Alimentele obţinute din culturi tratate cu pesticide sau care conţin aditivi artificiali sunt şi ele eliminate.
Deşi aceste obiceiuri alimentare par mai degrabă excentrice, ele pot avea efecte negative grave asupra sănătăţii. Renunţarea la o întreagă grupă de alimente conduce la malnutriţie, iar aplicarea unor reguli rigide face ca o ieşire la restaurant cu prietenii să devină imposibilă, afectând grav relaţiile de cuplu şi cele de prietenie.