Adolescenţii care se îmbolnăvesc de mononucleoză infecţioasă, cunoscută şi sub numele de "boala sărutului", sunt expuşi unui risc crescut de a dezvolta sindromul oboselii cronice, potrivit unui studiu publicat recent în revista Pediatrics, preluat de Reuters.
Studiile precedente indică faptul că aproximativ 10% dintre adulţii suferind de mononucleoză infecţioasă dezvoltă ulterior şi sindromul oboselii cronice, a explicat medicul Ben Z. Katz, de la şcoala de medicină Feinberg din cadrul Northwestern University, din Chicago. Până la acest studiu, nu existau cercetări despre evoluţia adolescenţilor suferind de mononucleoză infecţioasă.
Cercetătorii americani au monitorizat 301 adolescenţi suferind de această infecţie. La şase luni de la diagnostic, 70 dintre pacienţi (24%) încă nu erau complet vindecaţi.
Un număr de 39 dintre aceşti pacienţi au fost diagnosticaţi şi cu sindromul oboselii cronice, însemnând 13% din grupul original de 301 pacienţi.
La un an de la diagnostic, 7% dintre adolescenţi sufereau de sindromul oboselii cronice, iar la 24 de luni după începerea monitorizării, acest sindrom a fost detectat în 4% din cazuri. Acest procent este de 20 de ori mai ridicat decât cel înregistrat în rândul populaţiei totale de adolescenţi.
Toţi cei 13 pacienţi care încă sufereau de sindromul oboselii cronice la doi ani de la diagnostic erau de sex feminin şi au raportat cel mai mare nivel de oboseală, în medie, după 12 luni de boală.
Tratamentul cu steroizi împotriva mononucleozei infecţioase, aplicat imediat după diagnosticare, nu a influenţat riscul de apariţie a sindromului oboselii cronice.
"În studiul nostru, am monitorizat şi un grup de adolescenţi care s-au vindecat complet după această mononucleoză infecţioasă. În prezent încercăm să identificăm factorii care i-au făcut pe unii dintre adolescenţi să se vindece şi pe alţii nu", a declarat Ben Z. Katz.
Mononucleoza infecţioasă (febră ganglionară sau boala sărutului) este o boală contagioasă acută, provocată de virusul Ebstein Barr. Printre simptomele bolii se numără febra, cefaleea, anorexia, astenia, angina etc. Afecţiunea apare frecvent, peste 90% din populaţia adultă având anticorpi pentru infecţia cu virusul Ebstein-Barr. Cele mai multe infecţii sunt inaparente, boala apărând mai frecvent la adolescenţi şi adulţi tineri.