Femeile sunt mai afectate de somnul insuficient decât bărbaţii şi pot dezvolta mai uşor o boală cardio-vasculară, cercetătorii fiind de părere că ele sunt mai îndreptăţite să zăbovească în pat dimineaţa, în timp ce partenerul pregăteşte micul dejun, potrivit unui studiu britanic citat de Daily Mail.
Disputa dintr-un cuplu în legătură cu cine ar trebui să se trezească primul şi să pregătească micul dejun, în timp ce celălalt partener se mai bucură de somnul de dimineaţă, pare să fie soluţionată de ştiinţa medicală în favoarea femeilor.
Acestea sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta o boală cardio-vasculară dacă dorm mai puţin de opt ore pe noapte, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Warwick Medical School şi University College London.
Aproximativ o treime dintre adulţii din Marea Britanie dorm, în medie, mai puţin de cinci ore pe noapte, fapt care, după cum indică studii anterioare, creşte riscul de diabet şi infarct.
Noutatea acestui studiu, apărut în publicaţia americană Sleep, este aceea că stabileşte faptul că cele două sexe sunt afectate în mod diferit de somnul insuficient şi că este mai important pentru femei să doarmă şapte - opt ore pe noapte.
Studiul a fost realizat pe 4.600 de voluntari din Londra, cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, dintre care 73% erau bărbaţi. Subiecţii au fost întrebaţi câte ore dorm pe noapte, iar răspunsurile au fost confruntate cu starea lor de sănătate, evaluată inclusiv prin analize de sânge.
Astfel, femeile care dorm mai puţin de şapte-opt ore pe noapte, sunt mai predispuse decât bărbaţii la afecţiuni inflamatorii în corp, fenomen pus în legătură cu bolile cardio-vasculare, a concluzionat June Davison, asistentă la British Heart Foundation.
Conform unor studii anterioare, somnul suficient contribuie la menţinerea sănătăţii inimii şi a sistemului circulator şi poate preveni răcelile.