Alimentele cu un conţinut mare de apă, precum supele, le ajută pe persoanele aflate la dietă să slăbească, deoarece asigură senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, informează dailymail.co.uk.
Nutriţioniştii consideră că alimentele precum orezul, pastele, supele şi tocanele menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. Toate acestea, în condiţiile în care apa face parte, în mod obligatoriu, din prepararea alimentelor.
Dacă beţi un pahar cu apă în timp ce mâncaţi, nu va avea acelaşi efect, se explică într-un studiu realizat de British Nutrition Foundation (BNF).
Această teorie se bazează pe o serie de studii care au demonstrat că, deşi oamenii mănâncă alimente diferite în zile diferite, greutatea hranei consumate zilnic diferă foarte puţin.
Acest lucru înseamnă că dacă vom mânca alimente care sunt la fel de voluminoase, dar care conţin mai puţine calorii, ar trebui să ne simţim stomacul la fel de plin.
Alimentele cu un conţinut mare de apă tind să aibă un conţinut mic de calorii sau o densitate energetică scăzută.
Pentru a afla densitatea energetică a unui aliment, trebuie să împărţim numărul de calorii la greutatea alimentului. Astfel, o pungă de chipsuri de 40 de grame, cu 200 de calorii, are o densitate energetică de cinci - valoare care plasează acest aliment în fruntea acestei scale. La celălalt capăt al scalei se află cele mai multe fructe şi legume, dar şi supele de verdeţuri, iaurturile slabe, fasolea verde, cartofii fierţi şi fulgii de porumb. Toate aceste alimente conţin multă apă şi au o densitate energetică de 1,5 sau mai mică, fiind ideale pentru persoanele care vor să slăbească.
Printre alimentele cu o densitate energetică medie se află căpşunile şi frişca, lasagna, friptura şi pizza. Alături de chipsuri, la capătul înalt al acestei scale, cu valori de patru sau chiar mai mari, se află brânza, ciocolata, maioneza şi untul.
Iubitorii de ciocolată se pot delecta totuşi cu spumă de ciocolată, care are o valoare mai scăzută. O spumă cu puţine calorii are un sfert din cantitatea de calorii a varietăţii solide a aceluiaşi alimente, putând fi considerate, potrivit BNF, alimente "de umplere".
Medicii britanici le recomandă tuturor oamenilor să mănânce mai multe alimente cu densitate energetică scăzută, cantităţi moderate de alimente cu densitate energetică moderată şi cantităţi mici de alimente cu densitate energetică mare.