O terapie împotriva cancerului bazată pe tactica numită "a calului troian", care foloseşte nano-celule derivate din bacterii ce intră în celulele bolnave şi le dezarmează, distrugându-le ulterior cu ajutorul medicamentelor, a fost dezvoltată de cercetătorii australieni, informează Reuters.
Această tehnică a "calului troian" este mai eficientă în ceea ce priveşte distrugerea celulelor canceroase în timpul chimioterapiei decât tratamentele actuale, care folosesc medicamente specifice injectabile, ce atacă atât celulele bolnave, cât şi pe cele sănătoase.
Medicii Jennifer MacDiarmid şi Himanshu Brahmbhatt, coordonatorii studiului realizat de compania EnGenelC Pty Ltd, au declarat că, în ultimii doi ani, au atins un procentaj de 100% în privinţa supravieţuirii şoarecilor bolnavi de cancer asupra cărora s-a aplicat terapia "calulului troian".
Cercetătorii intenţionează să înceapă testele clinice pe subiecţi umani în lunile viitoare. Testele vor avea loc la Peter MacCullum Cancer Center din cadrul Royal Melbourne Hospital şi la centrul The Austin, de la Universitatea din Melbourne.
Detalii despre noul tratament
Acest studiu, publicat în revista Nature Biotechnology, prezintă în detalii noul tratament, care foloseşte minicelule, denumite EDV (vehicul de livrare - EnGenelC Delivery Vehicle), ce intră în celulele canceroase.
Primul val de minicelule eliberează molecule de acid ribonucleic (ARN), ce opresc producţia acelor proteine care le fac pe celulele canceroase să devină rezistente la chimioterapie.
Un al doilea val de celule EDV pătrunde apoi în celula canceroasă, eliberează în interiorul acesteia medicamentele folosite în chimioterapie, reuşind în cele din urmă să distrugă tumoarea.
Interferenţa ARN blochează acţiunea acelor gene responsabile cu producerea proteinelor care provoacă boala şi reprezintă unul dintre cele mai "fierbinţi" domenii de cercetare din biotehnologia actuală. Acidul ribonucleic a stat la baza cercetărilor realizate de Andrew Z. Fire şi Craig C. Mello, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2006.
Zeci de companii de biotehnologie lucrează în prezent la diverse proiecte de manipulare a ARN-ului, pentru a bloca acele gene care produc proteinele ce declanşează boli grave, precum cancerul, orbirea sau maladia SIDA.