Medicii din Statele Unite nu le comunică pacienţilor rezultatele proaste ale analizelor lor medicale, în 7% din totalul cazurilor, potrivit unui studiu publicat recent în Archives of Internal Medicine, informează Reuters.
Ei afirmă că sistemul dosarelor medicale electronice, susţinut de preşedintele american Barack Obama şi de mulţi experţi ca fiind o metodă de reducere a erorilor medicale, nu reuşeşte să prevină aceste greşeli, în unele cazuri fiind chiar vinovat chiar de o uşoară creştere a acestui tip de erori.
"Sistemul dosarelor medicale electronice nu rezolvă ca prin minune aceste probleme", a explicat medicul Lawrence Casalino de la Weill Cornell Medical College din New York, coordonatorul acestui studiu.
Prin necomunicarea către pacienţi a rezultatelor proaste ale testelor lor medicale, se ajunge la o întârziere a începerii tratamentului împotriva cancerului şi a multor maladii cardiace, micşorând astfel şansele de supravieţuire ale pacienţilor şi expunându-i pe medici în faţa riscului unor procese de malpraxis.
"Punerea unui diagnostic greşit reprezintă cea mai comună cauză întâlnită în procesele de malpraxis", a explicat Lawrence Casalino.
Echipa medicală coordonată de acest medic american a analizat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienţi din peste 23 de clinici, de pe întregul teritoriu al Statelor Unite, cercetând rezultatele testelor medicale efectuate pentru detectarea colesterolului, a diabetului, dar şi rezultatele mamografiilor şi ale testelor de sânge pentru detectarea cancerului de colon.
Ei au descoperit că medicii nu şi-au informat pacienţii despre aceste rezultate în 7,1% din totalul cazurilor analizate. Performanţele individuale ale fiecărui medic au variat într-o plajă foarte largă. Anumite clinici şi-au informat corect toţi pacienţii, dar altele au comis această eroare în 26% din cazuri.
Clinicile care au folosit o combinaţie între dosarele medicale clasice şi cele electronice, intitulată "dosar medical parţial electronic", au înregistrat cea mai mare rată de eşecuri, în timp ce pentru celelalte clinici, care au folosit fie sistemul clasic, fie cel electronic, nu s-au înregistrat diferenţe semnificative.
Lawrence Casalino consideră că medicii au nevoie în prezent de un set de reguli explicite, referitoare la informarea pacienţilor asupra rezultatelor analizelor lor medicale. El consideră că toate rezultatele acestor teste trebuie retrimise de clinici către medicii care au ordonat efectuarea lor, iar pacienţii ar trebui să fie informaţi despre rezultatele tuturor analizelor, chiar şi atunci când acestea nu prezintă nici un motiv de îngrijorare.
Totodată, pacienţii ar trebui educaţi în această privinţă şi ar trebui să le ceară medicilor lor rezultatele pentru toate analizele pe care le-au făcut. "Nu trebuie să presupuneţi că dacă nu primiţi nici o veste înseamnă deja o veste bună", a explicat medicul american.