Stresul poate grăbi procesul de albire a părului, dar are şi efecte pozitive, reducând riscul de apariţie a diverselor forme de cancer, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor japonezi, publicat în revista medicală Cell, informează Dailymail.co.uk.
Un nivel ridicat al stresului afectează celulele suşă care dau culoarea firelor de păr, provocând albirea lor.
Cercetătorii de la Universitatea Kanazawa din Japonia au studiat efectele radiaţiei şi a unor substanţe chimice asupra firelor de păr din blana şoarecilor.
Blana şoarecilor expuşi unor teste de inducere a stresului s-a albit mai devreme, pe măsură ce celulele prezente în foliculii firelor de păr au fost obligate să se maturizeze, reducând producţia de melanină, substanţa responsabilă pentru culoarea părului şi a pielii.
David Fisher, şeful departamentului de dermatologie de la Harvard Medical School, a declarat că, prin blocarea diviziunii celulelor suşă a căror structură ADN a fost afectată, se poate preveni apariţia tumorilor canceroase, ce apar atunci când o serie de celule "defecte" încep să se înmulţească într-un mod necontrolat.
"Albirea părului poate fi considerată un mecanism de protecţie. S-a demonstrat că acest mecanism conduce la înlăturarea celulelor suşă deteriorate", a explicat David Fisher.
Această descoperire oferă oamenilor de ştiinţă noi posibilităţi de cercetare, deoarece maturizarea timpurie şi diferenţierea celulelor suşă în alte tipuri de celule ar putea fi o metodă folositoare împotriva cancerului.
Celulele suşă reprezintă sursa de viaţă a organismului, deoarece ele se autoregenerează, iar copiile lor se pot transforma în toate celelalte tipuri de celule din organism.