Esofagul este un tub muscular prin care alimentele ajung din gură în stomac. Cancerul esofagian este de două tipuri histologice: carcinom scuamos (apare în partea superioară) sau adenocarcinom (în partea inferioară) şi este unul din cancerele digestive cu prognostic foarte prost, ceea ce face ca numărul de decese anuale să fie aproape egal cu numărul de cazuri noi pe an. Singura terapie cu şanse de vindecare este intervenţia chirurgicală cu intenţie curativă care este posibilă doar în stadiile precoce de boală. Din acest motiv, este obligatoriu ca pacienţii să se adreseze medicului la primele simptome sugestive pentru o asemenea maladie.
Care sunt aceste simptome? Cea mai importantă acuză este disfagia: dificultatea de a înghiţi alimentele care se manifestă ca o senzaţie de încetinire sau oprire a mâncării la nivelul esofagului. În general, ea apare întâi pentru alimentele solide şi pacientul ajută trecerea acestora în stomac consumând lichide. Dacă aţi observat acest simptom la dumneavoastră sau la cineva apropiat, adresaţi-vă imediat gastroenterologului pentru consult şi endoscopie digestivă superioară. Există şi alte acuze care pot apărea în cancerul esofagian: dureri retrosternale (dacă nu sunt de cauză cardiacă, necesită consult gastroenterologic), scădere ponderală semnificativă (peste 5-6 Kg în 2-3 luni; orice persoană care slăbeşte inexplicabil trebuie să se adreseze medicului de familie sau specialistului), disfonie (voce răguşită), vărsături sau regurgitaţii alimentare. În stadiile avansate pot apărea şi alte simptome: tuse seacă rebelă la tratament, dispnee (lipsă de aer), vărsături cu sânge sau icter.
Există un număr de factori de risc pentru cancerul esofagian care trebuie remarcaţi: vârsta peste 60 de ani, sexul masculin, consumul semnificativ de alcool, fumatul, antecedentele personale de reflux gastroesofagian (mai ales esofag Barrett), antecedentele familiale de cancer esofagian. Aceste persoane trebuie să se adreseze gastroenterologului la orice simptom relativ nou apărut în sfera digestivă.
Diagnosticul poate fi suspicionat de tranzitul baritat esofagian sau de computer tomografie, dar el poate fi stabilit doar prin endoscopie digestivă superioară cu biopsie.
Există tratament? În stadiile avansate (majoritatea pacienţilor români sunt depistaţi astfel din cauza adresării tardive la specialist) nu există terapii cu şanse reale de succes. În cazurile în care cancerul a depăşit deja structurile esofagiene, supravieţuirea la 5 ani este de 3-7%, deoarece intervenţia chirurgicală nu se poate realiza cu viză curativă. Pentru aceşti pacienţi, rămân posibile doar tratamentele simptomatice sau paleative: chirurgicale, endoscopice, radioterapice, chimioterapice. În schimb, depistarea unui cancer esofagian precoce creşte supravieţuirea la 5 ani până la valori de 80%! Din aceste considerente, este obligatoriu să vă adresaţi gastroenterologului la oricare din simptomele sau factorii de risc amintiţi anterior pentru a exclude sau pentru a depista o eventuală maladie gravă în stadii vindecabile!
Dr. Cătălin SFARTI
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956