Cafeaua solubilă stimulează performanţa mentală, hidratează organismul şi are un conţinut bogat în antioxidanţi care protejează celulele organismului de distrugerea oxidativă, potrivit unor studii.
Antioxidanţii din componenţa cafelei solubile acţionează la nivelul organismului şi luptă împotriva radicalilor liberi, neutralizând efectele nocive produse de aceştia, conform unor studii recente din domeniu.
Pe lângă efectele pe care antioxidanţii îi au în prevenirea diverselor afecţiuni, cafeaua solubilă are un rol important asupra capacităţii de concentrare mentală, reducând oboseala, contribuind la performanţă în diferite activităţi intelectuale şi la starea de alertă prin creşterea timpului de reacţie.
De asemenea, cafeaua solubilă reprezintă o sursă de hidratare, contribuind la necesarul zilnic de 1,5 - 2 litri de lichide recomandat de către specialişti.
În plus, cafeaua este cea mai populară băutură, exceptând apa. Faimosul scriitor francez al secolului XIX Honoré de Balzac obişnuia să bea aproximativ 40 de cafele pe zi. Până în secolul XX, în anumite regiuni cafeaua era considerată un fel de mâncare. Oamenii din triburile etiopiene amestecau fructele de cafea cu grăsimea de la animale pentru a le mânca.
Pentru un kilogram de cafea este nevoie de 4.000 - 5.000 de boabe de cafea. Beethoven, un iubitor de cafea, era atât de preocupat şi tipicar în prepararea cafelei încât număra câte 60 de boabe pentru a-şi pregăti o ceaşcă de cafea.
Cafeaua a salvat ziua nunţii lui Marilyn Monroe cu scenaristul Arthur Miller, în 1956. Marylin voia să poarte o rochie de culoare crem, dar cu o zi înainte de nuntă a descoperit cu stupoare că avea voalul alb şi nu se potrivea deloc cu rochia de mireasă. Aşa că, Marylin a spălat voalul de nuntă în cafea tare. A doua zi, mireasa a purtat rochia crem, perfect asortată cu voalul de culoare cafelei.
Peste 53 de ţări de pe întreg mapamondul cultivă cafea. Cafeaua solubilă se produce întocmai ca şi cea măcinată: boabele sunt amestecate, prăjite şi măcinate. În cazul cafelei solubile, boabele sunt şi filtrate. După filtrarea cafelei fermentate se elimină apa prin una dintre cele două metode: spray drying sau freeze drying.
Compania Nestle, a lansat ieri o campanie de informare "Despre cafea cu sănătate", în care vor fi prezentate rezultatele unui studiu mai amplu privind efectele cafelei solubile asupra sănătăţii. Campania începută în mai va dura până la sfârşitul lui 2009.
Potrivit studiului, fiecare cană de cafea solubilă contribuie la menţinerea unei stări de bine şi de sănătate a organismului.