Menţinerea unui stil de viaţă activ, care stimulează activitatea cerebrală, reprezintă o metodă eficientă de prevenire a maladiei Alzheimer, potrivit cercetătorilor britanici, al căror studiu a fost publicat recent în International Journal of Geriatric Psychiatry, informează bbc.co.uk.
Studiul a fost realizat pe un eşantion constituit din 1.320 de pacienţi suferind de demenţă, din care 382 erau bărbaţi.
Cercetătorii britanici de la Institute of Psychiatry din cadrul King\'s College London au descoperit faptul că bărbaţii care continuă să lucreze până la vârste înaintate beneficiază de o activitate cerebrală mai intensă, care amână declanşarea demenţei.
Aproximativ 700.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demenţă, iar oamenii de ştiinţă estimează că, până în 2051, numărul acestora ar putea ajunge la 1,7 milioane de persoane.
Demenţa este provocată de distrugerea masivă a celulelor nervoase din creier. Experţii susţin că, pentru a lupta împotriva acestei maladii, creierul uman trebuie să îşi construiască cât mai multe conexiuni între celule, iar acest lucru este posibil prin menţinerea unei vieţi active până la vârste cât mai înaintate. Acest proces este numit "rezervă cognitivă".
Studiile precedente au relevat faptul că un nivel înalt al educaţiei este asociat unui risc scăzut de apariţie a demenţei, iar această legătură se păstrează şi la vârsta a treia. În plus, persoanele care au lucrat până la vârste înaintate s-au îmbolnăvit de Alzheimer mult mai târziu decât cele care au preferat să se pensioneze la vârsta legală.
Fiecare an suplimentar petrecut în câmpul muncii a fost asociat de oamenii de ştiinţă cu o amânare a declanşării maladiei Alzheimer cu şase săptămâni.