Persoanele în vârstă care se expun la soare în mod regulat prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta maladii cardiace sau diabet, deoarece soarele contribuie la creşterea nivelului de vitamina D în organism, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Warwick au descoperit că persoanele de vârsta a treia care îşi petrec în mod regulat timpul în aer liber prezintă un nivel mai mare de vitamina D în organism. Acest detaliu este esenţial, deoarece pielea persoanelor în vârstă are capacităţi reduse de a sintetiza pe cale naturală vitamina D.
"Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră este tot mai puţin eficientă în sintetizarea vitaminei D, iar dieta noastră este mai puţin variată, cu un conţinut mai sărac în vitamina D", a explicat Oscar Franco, autoriul acestui studiu.
Medicii recomandă tuturor persoanelor în vârstă să petreacă câteva ore în aer liber, în fiecare zi, pentru a compensa această carenţă vitaminică şi pentru a stimula organismul să sintetizeze aceeaşi cantitate de vitamina D ca în tinereţe.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.000 de persoane în vârstă din China şi a relevat faptul că 94% dintre acestea prezentau carenţe de vitamina D, iar 42% sufereau de sindrom metabolic.
Sindromul metabolic afectează capacitatea organismului de a produce insulină, sporind astfel riscul de apariţie a maladiilor cardiace şi a diabetului.
Carenţa de vitamina D a devenit o afecţiune care cauzează o mare varietate de boli pe plan internaţional, al căror impact este cu atât mai sever cu cât persoanele afectate sunt mai în vârstă.