În România, cea mai uzuală cauză de infecţie cu virus hepatitic C o constituie utilizarea seringilor şi a instrumentarului medical reutilizabil în perioada 1970-1990. Ultimele studii estimează că 4,9% din populaţia ţării este infectată cu virusul C, ceea ce înseamnă aproximativ 1 milion de persoane.
De obicei, hepatita cronică virală C nu este diagnosticată rapid, deoarece simptomele sale sunt discrete, nespecifice (oboseală, greţuri, disconfort abdominal, somnolenţă, dureri musculare şi articulare) şi rareori determină pacientul să se adreseze medicului. Uneori, bolnavul poate să nu prezinte nici o acuză. Cel mai des, pacientul este diagnosticat cu hepatită cronică virală C întâmplător, cu ocazia unor analize medicale efectuate cu alt scop. Rareori, persoana infectată cu virus C poate prezenta simptome mai importante: icter, prurit, alterarea stării generale care îl vor determina să se adreseze medicului. Deci, ce trebuie făcut? Orice pacient care acuză unul din simptomele menţionate sau prezintă doar o stare generală proastă prelungită, inexplicabilă, mai ales dacă a fost expus unor manevre medicale sângerânde în cursul vieţii (operaţii, transfuzii, avorturi, tratamente injectabile etc.) trebuie să se adreseze medicului de familie sau gastroenterologului pentru excluderea unei eventuale hepatite cronice virale.
Care sunt riscurile?
Hepatita cronică virală C nediagnosticată sau netratată, poate conduce spre o boală mai severă - ciroza hepatică -, situaţie în care se pot instala complicaţii grave care pot ameninţa viaţa pacientului. În general, această evoluţie durează peste 20 de ani din momentul infecţiei, dar măsurile medicale eficiente trebuie luate înainte de instalarea cirozei.
În situaţia în care sunteţi infectat cu virus C, nu trebuie să disperaţi! Există tratament eficace! Schema terapeutică actuală: Interferon pegylat şi Ribavirină asigură o rată de vindecare de peste 50% pentru tipul de virus prezent în România. Mai mult, tratamentul este asigurat gratuit de Casa de Asigurări de Sănătate. Ce trebuie să faceţi pentru a beneficia de acest tratament? Odată diagnosticaţi cu hepatită cronică virală C trebuie să vă adresaţi medicului gastroenterolog pentru a fi evaluat complet. Această evaluare constă în examen clinic, analize medicale, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară, viremie (numără câte copii virale aveţi în sânge) şi puncţie biopsie hepatică (evaluează gradul de inflamaţie şi de fibroză din ficat). Toate aceste investigaţii urmăresc să stabilească stadiul bolii: hepatită sau ciroză hepatică şi dacă îndepliniţi condiţiile medicale pentru iniţierea unui tratament antiviral. Trebuie menţionat că în Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi se efectuează GRATUIT toate analizele necesare pentru tratament, inclusiv cele 3 sau 4 viremii necesare pe durata terapiei.
Dr. Cătălin Sfarti
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956