Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hepatita cronică virală C, un inamic ascuns

Hepatita reprezintă o inflamaţie la nivelul ficatului. Cel mai frecvent, hepatita cronică este determinată de virusurile hepatice B, C şi D şi de consumul excesiv de alcool.

În România, cea mai uzuală cauză de infecţie cu virus hepatitic C o constituie utilizarea seringilor şi a instrumentarului medical reutilizabil în perioada 1970-1990. Ultimele studii estimează că 4,9% din populaţia ţării este infectată cu virusul C, ceea ce înseamnă aproximativ 1 milion de persoane.

De obicei, hepatita cronică virală C nu este diagnosticată rapid, deoarece simptomele sale sunt discrete, nespecifice (oboseală, greţuri, disconfort abdominal, somnolenţă, dureri musculare şi articulare) şi rareori determină pacientul să se adreseze medicului. Uneori, bolnavul poate să nu prezinte nici o acuză. Cel mai des, pacientul este diagnosticat cu hepatită cronică virală C întâmplător, cu ocazia unor analize medicale efectuate cu alt scop. Rareori, persoana infectată cu virus C poate prezenta simptome mai importante: icter, prurit, alterarea stării generale care îl vor determina să se adreseze medicului. Deci, ce trebuie făcut? Orice pacient care acuză unul din simptomele menţionate sau prezintă doar o stare generală proastă prelungită, inexplicabilă, mai ales dacă a fost expus unor manevre medicale sângerânde în cursul vieţii (operaţii, transfuzii, avorturi, tratamente injectabile etc.) trebuie să se adreseze medicului de familie sau gastroenterologului pentru excluderea unei eventuale hepatite cronice virale.

 

Care sunt riscurile?

Hepatita cronică virală C nediagnosticată sau netratată, poate conduce spre o boală mai severă - ciroza hepatică -, situaţie în care se pot instala complicaţii grave care pot ameninţa viaţa pacientului. În general, această evoluţie durează peste 20 de ani din momentul infecţiei, dar măsurile medicale eficiente trebuie luate înainte de instalarea cirozei.

În situaţia în care sunteţi infectat cu virus C, nu trebuie să disperaţi! Există tratament eficace! Schema terapeutică actuală: Interferon pegylat şi Ribavirină asigură o rată de vindecare de peste 50% pentru tipul de virus prezent în România. Mai mult, tratamentul este asigurat gratuit de Casa de Asigurări de Sănătate. Ce trebuie să faceţi pentru a beneficia de acest tratament? Odată diagnosticaţi cu hepatită cronică virală C trebuie să vă adresaţi medicului gastroenterolog pentru a fi evaluat complet. Această evaluare constă în examen clinic, analize medicale, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară, viremie (numără câte copii virale aveţi în sânge) şi puncţie biopsie hepatică (evaluează gradul de inflamaţie şi de fibroză din ficat). Toate aceste investigaţii urmăresc să stabilească stadiul bolii: hepatită sau ciroză hepatică şi dacă îndepliniţi condiţiile medicale pentru iniţierea unui tratament antiviral. Trebuie menţionat că în Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi se efectuează GRATUIT  toate analizele necesare pentru tratament, inclusiv cele 3 sau 4 viremii necesare pe durata terapiei.

Dr. Cătălin Sfarti
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hepatita cronică virală C, un inamic ascuns.
 Vizualizări articol: 3187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Hepatita cronică virală C, un inamic ascuns3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei